V Tvrdošíne sa konečne dočkajú mestského obchvatu

Nový, takmer 5 kilometrov dlhý obchvat mesta by mal začať slúžiť motoristom už v roku 2023.

25.02.2021 13:06 , aktualizované: 14:15
tvrdosin Foto:
Obchvat Tvrdošína sa bude stavať približne 2,5 roka.
debata

Predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Juraj Tlapa a riaditeľ spoločnosti Hochtief SK podpísali aj za účasti ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) zmluvu na výstavbu rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná.

Nový, takmer 5 kilometrov dlhý obchvat Tvrdošína, ktorý začne slúžiť motoristom v roku 2023, bude mať stavebne pod palcom konzorcium spoločností Hochtief SK, Porr a Hydroekol Dolný Kubín. Zmluvná cena za výstavbu úseku je vyše 62 miliónov eur, stavba bude financovaná zo štátneho rozpočtu. Projekt obchvatu je aj podľa Útvaru hodnoty za peniaze ekonomicky výhodný.

Obchvat Tvrdošína odľahčí mesto od tranzitnej dopravy, zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Vodičom skráti čas jazdy a prinesie úsporu pohonných hmôt. Obyvateľom mesta prispeje k zlepšeniu životných podmienok predovšetkým znížením hluku, prašnosti a vibrácií. Novým úsekom R3 by malo po jeho uvedení do prevádzky prechádzať 6 500 vozidiel denne. Výhľadovo sa očakáva zvýšenie dopravnej intenzity na takmer 9,5 tisíc vozidiel denne.

Minister financií Eduard Heger, ktorý sa dnes zúčastnil na oficiálnom štarte výstavby rýchlostnej cesty R3 verí, že obchvat prinesie väčší kľud obyvateľom Tvrdošína a pomôže aj ekonomike. „Som veľmi rád, že v čase pandémie, keď vládne v ekonomike neistota a ľudia sú plní obáv, bude cesta R3 ďalším verejným stimulom do ochromenej ekonomiky. Dnes o to viac platí, že keď sú zmrazené súkromné investície, musí viac investovať vláda,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #D3 #Obchvat Tvrdošína #kysucká diaľnica D3