Ničivé zemetrasenie či stratený Gucci. Ako chceli ľudia obrať poisťovne o peniaze?

Pokojné popoludnie vystriedala hrôza. Zem pod murovaným domom v Nových Zámkoch sa začala chvieť. Trvalo to len niekoľko sekúnd. Prvotnú paniku a strach o zdravie vystriedal nový problém. Zemetrasenie s epicentrom v stovky kilometrov vzdialenom Chorvátsku spôsobilo na obvodových múroch rodinného domu veľké praskliny. Majiteľ je však pokojný. Bývanie má predsa zabezpečené poistením, ktoré podobné škody kryje.

18.02.2021 06:00
debata (2)

Tento príbeh by bol uveriteľný, keby nešlo o nešikovný pokus o poisťovací podvod. Ešte vlani sa s ním stretla Allianz – Slovenská poisťovňa, ktorá zároveň hlási aj nové rekordy. V minulom roku odhalila podvody takmer za 8,5 milióna eur. Oproti roku 2019 je to takmer 20-percentný nárast. Zároveň je to najviac za posledných desať rokov. Trend zárobkov cez fiktívne škody pritom nezastavila pandémia ani v iných poisťovniach.

Napríklad poisťovňa Union vlani odhalila podvody takmer za 800-tisíc eur. Podľa jej štatistík ide o sumu porovnateľnú s predchádzajúcimi rokmi. Ako však dodáva hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová, v minulom roku sa špekulanti zamerali skôr na podvody s nižšími sumami požadovaného poistného plnenia. „Predpokladáme, že z dôvodu, aby na seba nepútali veľkú pozornosť,“ vysvetľuje Dupaľová Ksenzsighová.

Na druhej strane Allianz – SP potvrdila 2 764 poisťovacích podvodov, čo je o 15 percent viac ako v predchádzajúcom roku. „Podľa všetkého sa pod to podpísala pandémia, keď sa niektorí snažili kompenzovať výpadok príjmu poisťovacími podvodmi,“ myslí si jej vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností Jaroslava Zemanová. Dodala, že mnohí ľudia sa spoliehali aj na menej precízne overovanie poistných udalostí.

Ani tento rok pritom nemusí byť iný. Podľa poisťovacích domov môže ísť zhoršujúca sa ekonomická situácia ľudí, podnikateľov a firiem kvôli pandémii ruka v ruke s rastúcim počtom poisťovacích podvodov. „Môžeme predpokladať, že aj v nasledujúcom období vzhľadom na makroekonomický vývoj môže dôjsť k nárastu pokusov o podvody,“ myslí si hovorkyňa poisťovne Generali Katarína Kukurová.

Kuriózne prípady

Poisťovne každý rok zverejňujú aj kuriózne prípady, v ktorých sa ich ľudia často snažia oklamať „naivným“ spôsobom. Medzi také patrí aj spomínané zemetrasenie. Majiteľ vo večerných správach videl správu o škodách, ktoré napáchalo v Chorvátsku. Keďže chvenie bolo zaznamenané aj na území Slovenska, chcel to využiť vo svoj prospech. Od poisťovne žiadal zaplatiť opravu, ktorá by stála zhruba 7 500 eur.

„Hoci v danom čase bola zaznamenaná seizmická aktivita, otrasy mali veľmi nízku intenzitu a určite nemohli zapríčiniť poškodenie múrov,“ vysvetľuje hovorkyňa Allianz – SP Helena Kanderková. Likvidátori si rodinný dom s prasklinami overovali aj cez aplikáciu StreetView od spoločnosti Google. Podľa toho nakoniec zistili, že nahlásené poškodenie múrov na nich bolo už v roku 2012.

Zaznamenali sme dokonca diagnózy, ktoré podľa vyjadrení posudkových lekárov neexistujú.
Katarína Kukurová, hovorkyňa poisťovne Generali.

Pri pokusoch o podvod si ľudia pomáhajú napríklad aj antedatovaním vzniku úrazu či prepisovaním zdravotnej karty. Poisťovňa NN vlani zaznamenala aj takzvaný „kamarátsky“ podvod. Jej klient si uzatvoril životnú poistku a pár dní potom nahlásil úraz. Lekárska správa o zlomenom predlaktí však v skutočnosti patrila jeho známemu. „Cez jednoduchý program na úpravu fotografií vymenil len osobné údaje,“ dodala hovorkyňa NN Daniela Tomášková.

Obľúbenou formou podvodu je aj nahlasovať poškodené alebo stratené veci, ktoré nikdy neexistovali. Poisťovňa Union napríklad riešila stratenú batožinu, v ktorej mali byť veci luxusných značiek ako Prada či Gucci. „Pri overovaní pokladničných blokov sa zistilo, že v daných obchodoch nikdy podobný tovar nepredávali,“ hovorí Dupaľová Ksenzsighová. Ojedinelé nie je ani falšovanie faktúr k poisteným veciam, ktoré boli poškodené.

Vyšetrovanie ako z filmu

Krivka v počte podvodov síce kolíše, no v priebehu rokov výraznejšie neklesá. Pandémia však sčasti zmenila ich zameranie. Až do jej vypuknutia poisťovne registrovali najviac podvodov pri poistení vozidiel. Vlani však ľudia skúšali viac špekulovať pri životných poistkách. Allianz -SP pri nich zaznamenala dvojnásobný nárast. Poisťovňa NN zase eviduje napríklad 30-percentný rozdiel vyšetrovaných pokusov oproti roku 2019.

Ľudí pritom neodrádza ani riziko trestného stíhania. Za poisťovací podvod im hrozí maximálne 15 rokov väzenia. Novým spôsobom podvodov sa poisťovne navyše prispôsobujú. Nezriedka ich preveruje špeciálny vyšetrovací tím zložený z bývalých policajných detektívov, požiarnych vyšetrovateľov, analytikov, znalcov či iných externých organizácií. Poisťovacie domy si pomáhajú aj kontrolou profilu na sociálnych sieťach.

Kukurová tiež prezradila, že v niektorých prípadoch sú používané aj drony, satelitné snímky či hydrometeorologické aplikácie. Odhaľovať podozrivé udalosti tiež pomáhajú aj takzvané automatické scenáre. „Hľadajú spoločné vzory správania pri podozrivých poistných udalostiach pomocou matematických metód,“ vysvetľuje princíp ich fungovania Kukurová. Podľa detektíva Unionu Ivana Debnára si potom poisťovne navzájom vymieňajú informácie.

O niečo ťažšie je odhaľovať pokusy o podvod, v ktorých figurujú napríklad lekári. Tí môžu diagnózu či výsledky vyšetrení falšovať. Poisťovne pri podozrení porovnávajú ich stanoviská s inými odborníkmi z praxe. „Zaznamenali sme dokonca diagnózy, ktoré podľa vyjadrení posudkových lekárov neexistujú,“ uvádza príklad Kukurová. Ako dodala, likvidátori používajú aj nové technológie, ktoré sú zamerané na živelné škody.

Doplácajú na podvody poctiví ľudia?

Odhalené podvody za niekoľko miliónov eur sú výhodné aj pre poctivých ľudí. Čím viac peňazí unikne cez falošné škody, tým vyššie sú ceny poistiek. Cenotvorba produktov s podvodmi síce počíta, ale ich nárast ich môže neskôr ovplyvniť. Môžu sa do nich premietnuť napríklad náklady na odhaľovania podvodov. Tiež platí, že podozrenie sa vo väčšine prípadov potvrdí. Napríklad v Allianz – SP sa v minulom roku podvod potvrdil v 97 percentách vyšetrovaných prípadov. Ostatné poisťovne zase evidujú skôr klientov, ktorí sa po verdikte vyšetrovania obrátili na súd.

Aj keď je poisťovací podvod trestný čin, veľa oznámení na políciu v tomto smere neprichádza. „Cieľom skutkovej podstaty trestného činu poisťovacieho podvodu nie je za každú cenu kriminalizovať klientov, ale pôsobiť hlavne preventívne,“ tvrdí hovorkyňa poisťovne Kooperativa Silvia Nosková Illášová. Napríklad poisťovňa Generali v minulom roku podala trestné oznámenie približne v štyroch percentách prípadov. Allianz – SP podala šesť trestných oznámení aj s kompletným dôkazovým materiálom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #Union #Allianz #poisťovňa #podvody #NN #Generali #Kooperativa #poistné podvody #poistka