Sulík podporí Holého reformu stavebníctva

Zrýchlenie stavebného konania i zlepšenie podnikateľského prostredia. Veľká reforma stavebného zákona z dielne vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina) našla podporu aj u ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Detaily riešili v utorok.

17.02.2021 14:49
debata (1)

„Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík sa stretol s podpredsedom vlády pre legislatívu Štefanom Holým, aby mu predostrel návrhy ministerstva hospodárstva v súvislosti s pripravovanými úpravami stavebného zákona,“ potvrdila Katarína Matejková, hovorkyňa ministerstva hospodárstva. Podľa informácií denníka Pravda na spoločnom stretnutí Holý prisľúbil zapracovanie pripomienok do návrhu zákona, ktoré inicioval Sulík. Jednou zo zmien by tak malo byť aj urýchlenie vydávania stavebných povolení.

O ďalšom postupe budú rokovať spoločne štátny tajomník podpredsedu vlády Štefana Holého Martin Hypký a poradca ministra hospodárstva pre stavebníctvo Miloslav Durec. „Rokovanie sa bude týkať predovšetkým zapracovania návrhov ministerstva hospodárstva, na základe ktorých bude rezort pripravený podporiť novelizáciu stavebného zákona,“ dodala Matejková.

Zákon pre developerov?

Holého návrh zákona má obsahovať aj dočasnú úpravu stavebného zákona ešte pred nadobudnutím účinnosti úplne nového stavebného práva – to totiž vyžaduje určitý čas. Úrad vlády SR o tom informoval ešte minulý týždeň. A to po tom, čo boli medializované informácie o kladnom postoji ministra hospodárstva k zmenám v stavebnom zákonníku, ktoré zverejnil Denník N. „Úprimne nás teší záujem pána ministra Sulíka o stavebnú legislatívu, ktorú dlhodobo považujeme za dôležitú pre zlepšenie života obyvateľov na Slovensku a zároveň zlepšenie podnikateľského prostredia,“ reagoval vtedy Holý. Holého návrhy by mali zásadne skrátiť povolenie stavieb. Pomôcť by mali aj výstavbe nájomných bytov. Práve tie sú prioritou hnutia Sme rodina, pričom práve v tejto otázke sa nevedeli zhodnúť s ministrom hospodárstva. Zdá sa, že nakoniec je všetko inak. V najbližších týždňoch by mal Holého návrh ísť do medzirezortného pripomienkového konania.

Čo by mal obsahovať nový stavebný zákon? Zrýchlenie a zjednodušenie stavebných povoľovacích procesov a tiež spružnenie a zjednodušenie procesov územného plánovania, najmä zmien a doplnkov územných plánov, ktoré aj pre komplikované a zdĺhavé procesy nie sú pravidelne aktualizované, vymenúva Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ J&T Real estate. „Zníženie rozsiahlej byrokracie, sprehľadnenie a odpolitizovanie povoľovacích procesov prispejú k zlepšeniu podnikateľského prostredia,“ hovorí. A to podľa neho nielen v stavebníctve. Reforma stavebného zákona sľubuje i zlepšenie podnikateľského prostredia.

Koniec posudzovaniu vplyvov na prírodu?

„Zmeny v stavebnej legislatíve, či už týkajúce sa územného plánovania a stavebného poriadku, alebo EIA, sú už dlho veľmi potrebné,“ hovorí Pelikán. Komplikované a zdĺhavé správne konania spôsobujú predlžovanie realitných projektov. Výsledkom je i predraženie bytov a komerčných priestorov pre konečných užívateľov, dodáva.

Developer by privítal aj zosúladenie stavebného zákona so zákonom o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). „Aby sa všetky nároky a potreby účastníkov konania vrátane verejnosti vysporiadali a vyhodnotili v zmysle zákona v procese EIA a následne aplikovali do ďalších konaní bez ďalšej duplicity procesu,“ hovorí Pelikán. V prípade, že by sa zrýchlilo konanie a odstránili sa duplicitné úkony, by bolo výsledkom zjednodušenie a skrátenie povoľovania projektov. „V konečnom dôsledku by tieto zmeny pocítili klienti v dostupnejšom bývaní a pracovných priestoroch,“ dodal Pelikán. Dnes v zmysle platných zákonov je podľa neho pri väčších stavbách potrebných viac ako desať rozhodnutí – a tie brzdia proces povoľovania niekoľko rokov.

Denník Pravda vo veci oslovil aj Úrad vlády SR a ministerstvo životného prostredia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #stavebníctvo #reforma #Richard Sulík #Štefan Holý