Do sektoru dopravy príde tretia schéma pomoci. Otvoriť by sa mohli aj autoškoly

Tretia schéma pomoci v doprave by mohla zahŕňať aj autoškoly, taxislužby a odťahové služby. V autoškolách by sa už čoskoro mohla spustiť aj praktická výučba. Ministerstvo všetky potrebné predpoklady pripravilo, musí ích ešte schváliť hlavný hygienik.

11.02.2021 17:53
autoškola Foto: ,
V autoškolách by už onedlho mohla byť spustená aj praktická výučba.
debata (1)

Ministerstvo dopravy plánuje otvoriť novú – v poradí už tretiu – schému pomoci subjektom podnikajúcim, v širšom slova zmysle, v doprave.

Hovorí sa v tejto súvislosti o autoškolách, ale nejde len o tie. Mala by sa tákať aj taxislužieb, odťahových služieb, autobusov a nákladnej dopravy ako takej. Presná špecifikácia subjektov, ktoré do nej budú patriť a forma pomoci, je ešte teraz predmetom rokovaní. O zámere informoval na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Okrem pomoci sa však autoškoly môžu tešiť na to, že v dohľadnej dobe by opäť mohli byť otvorené. Mal by to umožniť schválený režim COVID automatu. Sú v ňom explicitné predpisy pre rôzne segmenty, tie, ktoré v ňom nie sú, pôjdu podľa špeciálneho usmernenia.

Minister Andrej Doležal by chcel, aby sa... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Andrej Doležal (nominant Sme rodina) Minister Andrej Doležal by chcel, aby sa praktická časť výučby v autoškolách spustila čo najskôr.

„Dohoda je taká, že to, čo spadá pod príslušný rezort, v mojom prípade teda pod dopravu, to si môže daný rezort usmerniť sám,“ vysvetlil Doležal. Doplnil, že rezortná hygienička je v týchto dňoch v intenzívnom kontaktne s hlavným hygienikom a na základe názoru odborníkov pripravuje ministerstvo vhodné usmernenia.

„Autoškoly naozaj fungujú vo veľmi neštandardnom režime, keď je umožnená teoretická časť výučby prostredníctvom dištančného vzdelávania, no praktická sa po skončení teórie nemôže uskutočniť.“ , hovorí Doležal s tým, že by chceli umožniť aj otvorenie praktickej výučby spôsobom, podobným, ako je teraz využívaný pri taxíkoch a za dodržania prísnych hygienických obmedzení.

Udiať by sa tak mohlo čoskoro, pretože celý systém je už vymyslený, predpisy sú formulované a čaká sa už iba na schválenie hygienika. „Verím, že už v najbližších dňoch vás budem môcť informovať, že sme v tejto oblasti dosiahli dohodu a praktická výučba sa v autoškolách spustí,“ doplnil minister.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #andrej doležal #dištančná výučba #autoškoly #pomoc doprave