Finančná správa zmierňuje podmienky odkladu splátok daní

Finančná správa zmierňuje podmienky odkladu splátok daní. Dostupnejšia bude aj štátna Prvá pomoc, keďže doteraz mnohí žiadatelia nespĺňali podmienku neexistencie nedoplatkov na dani z príjmov. Ako v tlačovej správe uviedla hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská, finančná správa tak vychádza v ústrety občanom, ktorí pre koronakrízu potrebujú požiadať o odklad platenia dane alebo zaplatenie dane v splátkach.

11.02.2021 12:03
debata

Novela daňového poriadku odstránila viaceré prekážky pre podanie žiadosti o odklad platenia dane alebo zaplatenie dane v splátkach. Týka sa to všetkých daní, či už dane z nehnuteľnosti, dane z pridanej hodnoty alebo dane z príjmov. Finančná správa už zverejnila na svojom portáli pokyn, ktorý definuje nové podmienky.

Dlžníci mali aj doteraz možnosť žiadať o zaplatenie dane v splátkach, zákon však vyžadoval plnenie ďalších povinností, ako záložné právo pri nedoplatku na dani vyššom ako 3-tisíc eur, či vypracovanie finančnej a ekonomickej analýzy. Pre pandémiu koronavírusu sa však situácia mnohých občanov skomplikovala. „Zjemnením týchto podmienok chce finančná správa vyjsť v ústrety tým, ktorí sa dostali do finančných ťažkostí," tvrdí Rybanská.

Keď finančná správa daňovníkovi povolí odklad platenia dane, bude sa na neho hľadieť ako na subjekt bez daňového nedoplatku a bude mať možnosť čerpať aj Prvú pomoc. Podmienkou jej získania je totiž neexistencia nedoplatkov na dani z príjmov. „Ľudia majú dve možnosti, ako túto podmienku splniť. Buď požiadajú o odklad platenia dane, alebo o zaplatenie dane v splátkach," upozornila hovorkyňa finančnej správy. Zníži sa aj úrok z odkladu, ktorý sa vyrubuje za obdobie povoleného odkladu alebo splátok. Namiesto 10 percent ročne bude po novom úrok len vo výške 3 percentá ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa