Kúpele sú len pre pacientov. Nová vyhláška plánuje zmeny

Hádzať všetkých do jedného vreca? Nie je to tak dávno, čo vyplávali na povrch informácie o poskytovaní wellness služieb v niektorých kúpeloch. „Nie je vhodné, aby prípadné porušenie opatrení v jednom kúpeľnom podniku znamenalo kolektívnu vinu pre celé slovenské kúpeľníctvo,“ hovorí pre denník Pravda Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov.

08.02.2021 19:00
debata (3)

Za nerešpektovanie opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva hrozí podnikom nemalá pokuta od stoviek až do tisícok eur. Podľa informácií denníka Pravdy bude hlavný hygienik Ján Mikas iniciovať zmenu vyhlášky. A to vraj už na najbližšom rokovaní Ústredného krízového štábu.

Konečné slovo má mať lekár

Hygienici preto navrhujú spresnenie vyhlášky. A to tak, aby bolo možné navštíviť prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne len a len na základe návrhu svojho lekára. A to v prípade, že je pobyt indikovaný zo zdravotných dôvodov v zmysle zákona o liečebnej starostlivosti a zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Takto by sa malo takýmto situáciám predísť, vysvetľuje pre denník Pravda Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚV­Z).

Aktuálne totiž môžu kúpele prijímať hostí na základe odporúčania lekára, tak hovorí platná vyhláška. Nerieši sa však presne, o akého lekára ide. „Súčasné znenie vyhlášky môže ponúkať priestor na obchádzanie,“ hovorí Eliáš. Kúpele totiž môžu podľa neho využiť vlastného lekára na vypracovávanie návrhov. Práve takto je možné „kryť“ wellness pobyty, dodáva Eliáš.

Kúpele sú totiž u nás zaradené k zdravotníckym zariadením, a preto fungujú aj počas pandémie – poskytujú ústavnú zdravotnícku starostlivosť. „Lekár kúpeľov musí pri liečebnom pobyte vždy vykonať vstupnú lekársku prehliadku, a počas celého pobytu viesť zdravotnú dokumentáciu podľa platných predpisov,“ hovorí Zálešáková.

Pre verejnosť zatvorené, kúpele nie sú hotel

Obsadenosť liečebných kúpeľov je aktuálne od 20 do 30 percent, niektoré sú pre nedostatok klientov od decembra 2020 zatvorené, informovala o tom Asociácia slovenských kúpeľov. „Dnes je typickým pacientom v kúpeľoch človek s chronickými bolesťami, ktorý je doma odkázaný len na farmakoterapiu ordinovanú telefonicky,“ hovorí Zálešáková. No môžu to byť aj pacienti, ktorí nechcú dochádzať verejnou dopravou do ambulancie špecialistu na rehabilitáciu, alebo dôchodca so zdravotnými ťažkosťami, ktorého liečbu hradia jeho deti, dodáva.

Podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Mareka Harbuľáka kúpele musia konať v zmysle vyhlášky hygienikov. „Pokiaľ sú to služby, ktoré nespadajú do výnimky, tak to v poriadku, samozrejme, nie je,“ hovorí. A teraz veru nie je možné poskytovať hotelové ubytovanie s wellness službami širokej verejnosti, robiť konferencie, semináre či rekreačné pobyty.

„Ak to niekto urobí, tak je to porušenie platných opatrení a príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva môže oprávnene podľa rozsahu a závažnosti porušenia udeliť pokutu,“ hovorí Zálešáková. Asociácia slovenských kúpeľov vie o tom, že hygienici opakovane kontrolujú dodržiavanie aktuálne platných opatrení v liečebných kúpeľoch po celom Slovensku. Dodáva však, že aktuálne nie sú v slovenských liečebných kúpeľov hoteloví hostia na wellness pobyte či na rodinnej dovolenke. „Som presvedčená, že práve tohto času sú to naozaj len chorí ľudia, ktorí majú jedinú šancu práve v kúpeľoch riešiť svoje zdravotné problémy,“ hovorí Zálešáková.

Testovanie, hygiena a vyššie náklady

Kúpele podľa Asociácie slovenských kúpeľov striktne dodržiavajú hygienické opatrenia pri liečebných procedúrach. „Možné sú len individuálne procedúry vždy s presným časovaním, v malej skupine do šesť osôb sú možné len niektoré pohybové aktivity s terapeutom v exteriéri,“ hovorí Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov. Kúpele pravidelne testujú antigénovými testami zamestnancov, ale i pacientov.

Prísne hygienické opatrenia sa týkajú aj podávania stravy či ubytovania. Pravidelná dezinfekcia priestorov je na dennej báze. Všetky tieto opatrenia pre zvýšenie bezpečnosti výrazne zvýšili aj náklady kúpeľných podnikov, ktoré nijakým spôsobom zatiaľ nezohľadnili ani zdravotné poisťovne v platbách za svojich poistencov, dodáva Zálešáková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #wellness #pacienti