Vyrieši nerovné dôchodky žien III. pilier?

Smernica rodovej rovnosti únie chce riešiť aj rozdiely v dôchodkoch, ktoré sú ešte alarmujúcejšie ako samotné platy. Ženy na staré kolená vidia v peňaženkách o 30 percent menej finančných prostriedkov ako muži. K rozdielom výrazne prispievajú nižšie príjmy, častejší čiastočný úväzok a tiež prerušovanie kariéry kvôli starostlivosti o deti a blízkych, ktorá zväčša padá na ženu. Komisiou navrhované riešenie však vyvoláva veľa otáznikov.

31.01.2021 11:00
dôchodkyňa, rozmýšľanie, papier, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Základom má byť zhodnotenie rozdelenia rizík a zdrojov v dôchodkových systémoch medzi mužov a ženy. „Komisia tak urobí spolu s Výborom pre sociálnu ochranu zriadenom Radou Európy vo vydaní správy o primeranosti dôchodkov v roku 2021,“ píše sa v stratégii. Navyše, v záujme ochrany dôchodkových práv chce spolu s členskými štátmi preskúmať poskytovanie dôchodkových kreditov v zamestnaneckých dôchodkových systémoch počas prerušenia kariéry kvôli starostlivosti o dieťa.

V podmienkach Slovenska to znamená III. pilier. Riešenie je tak zamerané na to, aby počas materskej a rodičovskej dovolenky mali títo sporitelia stále právo na to, aby im zamestnávateľ posielal príspevky. Podľa ekonóma Jána Šeba z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici to nie je zlý nápad. Mohlo by to fungovať ako riešenie nižších dôchodkov pre osoby starajúce sa o dieťa, či už na materskej, alebo rodičovskej, myslí si. Výraznejší vplyv na diskrimináciu žien to však mať nebude. „Dobrí zamestnávatelia určite na takúto myšlienku a benefit pristúpia. Ale III. pilier je na Slovensku veľmi malý a pokrýva sotva 30 percent pracujúceho obyvateľstva,“ hovorí ekonóm. Navyše, príspevky doň sú nízke. „Dôchodok z III. piliera dnes ani v budúcnosti nebude hrať významný zdroj príjmov pre značnú časť obyvateľstva,“ dodáva.

Video
S Andreou Strakovou (PARTNERS GROUP SK) o dôchodkoch z III. piliera - odvysielané 7.10.

Problém výrazných rozdielov medzi dôchodkami je podľa Šeba skôr dôsledkom „falošnej bonifikácie žien, ktorú dokonca niektorí politici prezentujú ako benefity pre ženy“.

Skutočnosť je však taká, že ak ženy falošne postrčíte do toho, aby išli do dôchodku skôr, za každý takýto rok im znížime konečný dôchodok o 10 percent. Ničomu nepomôže ani fakt, že im štát prizná menej odpracovaných rokov, pretože časť svojej pracovnej kariéry sa venovali starostlivosti o deti. „Je pravda, že za toto obdobie im priznáme osobný mzdový bod vo výške 60 percent, avšak tým vlastne povieme, že výchova dieťaťa má hodnotu minimálnej mzdy. Takže takouto falošnou bonifikáciou im priznáme menej rokov práce, nižšie príjmy a potom ich vyženieme do dôchodku skôr a priznáme im nízke dôchodky,“ hovorí Šebo.

Ministerstvo práce chce problém riešiť po svojom. V súlade s Programovým vyhlásením vlády pripravilo návrh ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme, v ktorom navrhuje zaviesť takzvaný rodičovský bonus postavený na princípe medzigeneračnej solidarity. „Ide o právo pre každého pracujúceho človeka, aby časťou svojich daní a odvodov mohol prispievať priamo svojim rodičom, ktorí sú na dôchodku, a vrátil im to, čo do jeho výchovy rodičia investovali,“ povedala hovorkyňa rezortu Michaela Slivková Kirňaková.

Ak ženy falošne postrčíte do toho, aby išli do dôchodku skôr, za každý takýto rok im znížime konečný dôchodok o 10 percent.
Ján Šebo, ekonóm Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici

Modernejší spôsob riešenia diskriminácie žien v dôchodkových právach a vôbec vo všetkých dávkach, ktoré sú naviazané na mzdu, je však podľa Šeba vytvorenie rodinných účtov. „Tam si rodina pravidelne prispieva povinné odvody a z nich si financujú dávky v prípade materskej, nezamestnanosti, ošetrovania člena rodiny a podobne. Nevyčerpanú sumu si po dosiahnutí dôchodkového veku pripočítajú do dôchodkových nárokov a týmto spôsobom si zvýšia dôchodok,“ dodáva ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #nerovnosť platov #III. pilier