Od začiatku roka nemôžu hrať hazardné hry ďalšie tri skupiny osôb

Do registra vylúčených osôb sú od 1. januára zapisované ďalšie tri skupiny osôb, ktorým sa zakazuje účasť na hazardných hrách. Ide o osoby, ktorým bol súdom uložený zákaz účasti na hazardných hrách, ďalej osoby, ktorým bola súdom uložená povinnosť platiť výživné na nezaopatrené dieťa, a osoby, voči ktorým bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy.

27.01.2021 15:49
debata (1)

Táto povinnosť bola do zákona o hazardných hrách vložená už pri jeho prijatí v roku 2019, účinnosť však nadobudla až na začiatku tohto roka, informoval v stredu Úrad pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH). „Rozšírením registra vylúčených osôb sa naďalej zvyšuje ochrana problematických skupín obyvateľstva. Práve tie chceme chrániť pred negatívnymi dosahmi, ktoré môžu vyplývať z hrania hazardných hier a ktoré by sa mohli odraziť na kvalite ich života a sociálnom statuse ich rodín,“ uviedol generálny riaditeľ ÚRHH Peter Andrišin.

Úrad je správcom registra, údaje mu však poskytujú viaceré organizácie. V prípade nových troch skupín sú to súdy, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a Ministerstvo vnútra SR, prípadne polícia. Andrišin zdôraznil, že zavedením registra vylúčených osôb sa podarilo zamedziť vstupu problematických skupín obyvateľstva do kasín a herní. Register funguje od januára 2019. Eviduje osoby, ktoré dosiahli vek 18 rokov a ktoré boli vylúčené z účasti na hazardných hrách.

Okrem nových troch skupín tam patria aj poberatelia dávok v hmotnej núdzi a osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti, poberatelia sociálnych štipendií, osoby, ktorým bolo diagnostikované patologické hráčstvo a ktoré dali súhlas so zápisom do registra, a osoby, ktoré požiadajú o zápis z vlastnej iniciatívy. K 31. decembru 2020 bolo v registri evidovaných takmer 94-tisíc osôb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #zákon #hazard #hazardné hry