Zamestnávatelia kritizujú testovanie vo firmách. Manuál prišiel neskoro, niekde chýbajú testy

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení so znepokojením sleduje vývoj testovania vo firmách. Testovanie síce „beží“ od pondelka, ale až dnes bol oficiálne schválený manuál ako majú firmy vlastne postupovať.

21.01.2021 18:12
testovanie koronavírus Foto:
Plošné testovanie vo firmách malo do poslednej chvíle nejasné pravidlá.
debata

Podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR prax ukazuje, že je veľa prípadov, kedy firmy cez testovacie autority žiadajú o vydanie testov, ale okresné úrady ich nevydávajú, lebo ich nemajú.

„Takáto situácia ohrozuje jednak samotný zmysel testovania, môže však zhoršiť už teraz zlú epidemiologickú situáciu,“ hovorí Rastislav Machunka, viceprezident (AZZZ) SR. Podľa neho firmy avizujú aj problémy v nedostatku zdravotníckeho personálu, ktorý je pri testovaní nevyhnutný.

AZZZ kritizuje aj vysoko nastavený limit, pokiaľ ide o počet zamestnancov. Nepáči sa jej podmienka, že menšie a stredné firmy, ktoré majú menej ako 250 zamestnancov sú odkázané na spájanie sa s inými firmami, rovnako ako to, že prijaté opatrenia s nimi nikto vopred nekonzultoval a boli uvedené do praxe narýchlo bez toho, aby sa na ne mohli vopred pripraviť.

„Absencia konštruktívnej komunikácie a prijímanie rozhodnutí na poslednú chvíľu potom spôsobuje takéto neželané situácie“, dopĺňa viceprezident AZZZ SR Rastislav Machunka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba