Dotácie na nájomné viaznu. Problém je na ministerstve financií, tvrdí Sulík

Vyplácanie dotácií na nájomné viazne. Podľa vyjadrení ministra hospodárstva Richarda Sulíka je problém na strane rezortu financií, keďže vyplácanie je možné až po vydaní príslušného rozpočtového opatrenia.

20.01.2021 18:58
debata (2)

„To sme doteraz nedostali, napriek tomu, že sme to opakovane urgovali,“ tvrdí Sulík. Dúfa pritom, že sa tak stane čoskoro. „Potom vieme tu pomoc okamžite poskytnúť ďalej,“ dodal. Podniky môžu o pomoc v rámci druhej vlny žiadať od 16. decembra 2020. Na získanie dotácie majú čas do konca marca.

Nárok na pomoc majú po novom nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj tí, ktorí mali obmedzené prevádzky. Kým v rámci prvej vlny bol jednou z podmienok získania dotácie vznik nájomného vzťahu pred 1. februárom 2020, po novom sa tento dátum posúva na 1. augusta 2020.

Podobne ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, aj tentoraz sú oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa. Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom.

Pomoc sa vypláca najviac vo výške 50 percent nájomného za obdobie sťaženého užívania. V rámci prvej vlny vyplatil rezort hospodárstva 19 359 žiadostí v celkovej výške takmer 40 miliónov eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #nájomné #Richard Sulík #prevádzky