Koniec centoviek a dvojcentoviek sa obchodníkom pozdáva

Ministerstvo financií chce zaviesť možnosti zaokrúhľovania hodnoty nákupov tak, aby sa významne obmedzil obeh 1 a 2 centových mincí. Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO)tento krok víta.

19.01.2021 15:06
debata (1)

„Je to bežná prax vo viacerých európskych štátoch, kým neprijme Európska komisia centrálne európske riešenie. Obchodníkom to pomôže znížiť administratívne a finančné náklady spojené s manipuláciou s týmito mincami a ľuďom to zjednoduší nakupovanie,“ hovorí Martin Krajčovič, predseda SAMO. Spotrebitelia sa podľa neho zároveň nemusia báť zdražovania. „Tak, ako to navrhuje ministerstvo financií, je to cenovo neutrálne, to znamená, že samotné opatrenie by nemalo mať vplyv na cenotvorbu, keďže zaokrúhľovať sa nebude každý tovar, ale iba výsledný nákup hradený v hotovosti,“ dodáva Krajčovič.

Slovensko tak nasleduje niektoré krajiny eurozóny, ktoré sa pre takéto riešenie rozhodli na národnej úrovni s tým, že 1 a 2 centové mince naďalej zostanú zákonným platidlom až do ich zrušenia Radou EÚ po porade s Európskym parlamentom a ECB na úrovni eurozóny.

Navyše, navrhuje sa zaokrúhľovanie len hotovostných platieb, nakoľko cieľom navrhovanej zmeny je obmedzenie obehu mincí, ktoré súvisia s hotovosťou, a to matematickým spôsobom zaokrúhľovania, ktorý je neutrálny, spravodlivý pre obe strany, obchodníka aj kupujúceho. Pri platbe do 5 centov sa navrhuje zaokrúhlenie na 5 centov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #mince