Obchodovanie na finančných trhoch bolo v minulom roku turbulentné, zlato zostáva istotou

Investičné zlato sje dnes zaujímavé aj pre malých investorov, ktorí chcú ochrániť svoje peniaze proti inflácii a proti ďalšej finančnej kríze.

03.01.2021 15:17
zlato, zlaté tehly Foto:
Zlato dnes predstavuje investíciu s relatívne malým rizikom.
debata

Obchodovanie na finančných trhoch bolo v roku 2020 turbulentné. A kým akcie padali, zlato si svoju cenu držalo a dokonca rástlo. Na konci roka 2020 sa cena zlata pohybovala nad 1 850 dolárov za jednu uncu. Hlavným ťahúňom rastu ceny zlata bude podľa Františka Burdu zo spoločnosti Golden Oak Trust tlačenie peňazí národnými bankami po celom svete.

Kým v roku 2019 boli akciové trhy napäté najmä pre obchodnú vojnu medzi USA a Čínou, rok 2020 priniesol pandémiu. Pandémia zapríčinila februárový prepad akciových trhov a kontraktov ropy. Na celosvetovú nervozitu zareagovalo aj zlato, ktoré vo februári začalo stúpať. Prerazilo hranicu 1 600 dolárov za jednu uncu a rástlo ďalej, až kým sa 6. augusta 2020 dostalo na rekordnú cenu 2 067,15 USD.

V lete s pandémiou hnalo cenu zlata hore aj tlačenie peňazí. Amerika vytlačila viac ako tri bilióny dolárov, Európa vytvorila záchranný fond v hodnote 2,36 bilióna eur. Následne sa situácia vo svete na chvíľu upokojila a zlato pomaly ustupovalo zo svojich maxím. Tridsiateho novembra v poobednej aukcii v Londýne ukončilo obchodovanie na 1 762,55 USD. „Od tejto ceny sa odrazilo a v súčasnosti je zlato znova na rastúcej vlne,“ komentuje Burda.

Zároveň dodáva, že do zlata sa oplatí investovať aj keď jeho cena rastie, pravidelne a po menších sumách. „Na zlato si v súčasnosti sporia aj malí investori, resp. bežní klienti a ľudia, ktorí chcú ochrániť svoje peniaze proti inflácii a proti ďalšej finančnej kríze. Pre nich nie je dôležité správne načasovanie, ale priebežné nakupovanie investičného zlata, pri ktorom využívajú priemerovanie ceny,“ hovorí Burda.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zlato #finančné trhy #investičné zlato