Dovoz čínskeho textilu na Slovensko sa zastavil

Dovoz čínskeho tovaru do Európskej únie cez Slovensko, ktorý stál v roku 2018 miesto vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, stále preverujú kontrolóri z Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Uviedol to prezident finančnej správy Jiří Žežulka. Uzavreté tak nie je ani to, či Slovensko bude musieť vracať nejaké peniaze do Bruselu a nie je jasné ani to, čo sa vlastne pri podhodnotených dovozoch v rokoch 2013 až 2015 dialo a kto bol za to zodpovedný. To podľa Žežulku ukážu až následné interné kontroly finančnej správy po ukončení vyšetrovania OLAF. Faktom však je, že v súčasnosti sa dovozy čínskeho textilu na Slovensko zastavili, čo zároveň znamená, že prichádzame o príjmy z cla.

29.12.2020 11:26
debata (16)

OLAF pritom pre spomínané podhodnotené čínske dovozy v roku 2018 vyrátal, že Slovensko má zaplatiť do rozpočtu Európskej únie colné úniky v sume až 300 miliónov eur. Reakciou Slovenska bola spoločná žaloba s Veľkou Britániou voči pravidlám, ktoré retrospektívne nastavil OLAF. Ten však podhodnotené dovozy z rokov 2013 až 2015 stále prešetruje. „Na jeho zistenia bude nadväzovať interné vyšetrovanie finančnej správy, aby sme dokázali opísať, čo sa fakticky stalo a či išlo o systémovú alebo personálnu chybu,“ povedal pre SITA Žežulka s tým, že podľa tohto vyšetrovania budú následne prijaté opatrenia, aby sa podobná situácia už neopakovala.

Šéf finančnej správy však potvrdil, že Slovensko doposiaľ v tejto súvislosti do rozpočtu Európskej únie nedoplácalo ani euro. „Stále sme v komunikácii s Európskou úniou, pridali sme sa k žalobe Veľkej Británie voči pravidlám, ktoré retrospektívne nastavil OLAF. Jednoznačne treba povedať, že v prípade dovozu ázijského textilu nejde o slovenský problém ale o celoeurópsky problém,“ tvrdí Žežulka. Rovnako je podľa neho nevyhnutné si uvedomiť, že colný režim dovozu tovaru s následným dodaním v rámci EÚ je legitímnym colným režimom, aj keď je náchylnejší k daňovým únikom.

Aktuálne je však podľa Žežulku situácia pri dovoze čínskeho textilu radikálne iná ako v spomínaných rokoch 2013 až 2015, čo nie je práve najlepšou správou pre slovenský rozpočet. „V súčasnosti sa dovoz textilu z Ázie fakticky zastavil, čo ale nie je takisto dobré, pretože príjmy z cla sa delia medzi národný rozpočet a rozpočet Európskej únie,“ dodal prezident finančnej správy s tým, že Slovensko má preto záujem, aby sa aj tento tovar u nás vyclieval, musí to však byť za férové ceny a pri dodržaní ostatných právnych predpisov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Finančná správa #textil #clá