Členské štáty schválili pobrexitovú dohodu. Aj Slovensko čakajú zmeny

Pobrexitová dohoda medzi Britániou a Európskou úniou bude s najväčšou pravdepodobnosťou platiť už od Nového roka. A to aj bez súhlasu Európskeho parlamentu, ktorý sa pre komplexnosť dokumentu stihne vyjadriť najskôr v januári. Taký je výsledok pondelkových rokovaní veľvyslancov jednotlivých krajín, ktorý má predísť obrovskému chaosu na hraniciach. Podpis 1 246 strán textu vyrokovanej dohody je tak naplánovaný na 30. decembra 2020.

28.12.2020 12:56
debata (2)

Výsledok? Obchod bez používania ciel a obchodných bariér medzi euroblokom a Britániou bude prebiehať aj po Novom roku, keď Spojené kráľovstvo opustí jednotný trh Európskej únie.

Predbežné uplatňovanie dohody sa musí skončiť do 28. februára. Presne dovtedy majú európske inštitúcie čas na to, aby ju preštudovali a ratifikovali. Samotný dokument je výsledkom 9-mesačných rokovaní medzi Britániou a úniou, ktoré sa ukončili presne na Vianoce, 24. decembra. „Teraz máme so Spojeným kráľovstvom férovú a vyváženú dohodu. Bude chrániť záujmy EÚ, zabezpečí férovú súťaž a poskytne predvídateľnosť našim rybárskym komunitám. Európa ide ďalej,“ napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa analytikov je však dohoda vágna a ešte stále ostalo veľa nezodpovedaných otázok. "Otázna je najmä budúcnosť britského finančného sektora. Ten bol dlho korunným klenotom britskej ekonomiky, ktorý prostredníctvom masívneho prílevu kapitálu pomohol Británii kompenzovať obrovský deficit obchodnej bilancie,“ hovorí John Hardy, analytik Saxo Bank.

Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) však ide o „výsledok politického kompromisu, teda limitovaných ústupkov na oboch stranách“, a pozícia Slovenska k dohode bude jasná až po tom, čo sa s textom oboznámia všetky zainteresované rezorty. Všetko však kvôli časovej tiesni bude prebiehať veľmi rýchlo.

Žiadne clá, no administratívna záťaž

Čo to znamená pre Slovensko? Aj bez cieľ nám v prípade vývozu a dovozu tovarov z Británie pribudne podľa ministerstva hospodárstva administratívy a regulačných bariér. A to aj napriek tomu, že export našich výrobkov do Spojeného kráľovstva sa na celkovom exporte podieľa len zhruba štyrmi percentami. Dovoz britských produktov na náš trh predstavuje približne 1,5 percenta. „Väčšie obmedzenia možno čakať pri poskytovaní služieb,“ dodáva hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková.

Podľa Slovenskej obchodnej komory (SOPK) budú slovenskí vývozcovia potrebovať osvedčenie o pôvode tovaru. V prípade dočasného vývozu zase musia požiadať o takzvaný ATA karnet. „Podnikatelia, nielen členovia komory, môžu o ich vystavenie požiadať vo všetkých regionálnych komorách SOPK, ktoré majú sídlo v každom krajskom meste,“ informuje komora.

Osvedčenie o pôvode tovaru je medzinárodný colný doklad, ktorý potvrdzuje, že bol tovar vyťažený, vypestovaný, vychovaný alebo vyrobený v danej krajine alebo na colnom území. Jeho platnosť je jeden rok odo dňa jeho vystavenia.

Karnet ATA je zase medzinárodne unifikovaný colný dokument, vďaka ktorému je možný tranzit a dočasný dovoz tovaru do tretích krajín bez platenia cla a iných dovozných poplatkov. Doba jeho platnosti je takisto maximálne jeden rok. Aj kvôli týmto obmedzeniam sa tak v prvých dňoch očakáva spomalenie prílevu tovarov oboma smermi.

Povolenie na pobyt a prácu

Nové pravidlá sa však dotknú aj tých, ktorí by od januára chceli do Británie odísť za prácou. Na rozdiel od ľudí, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali pred koncom prechodného obdobia – do konca decembra – sa na nich totiž nebudú uplatňovať pravidlá Dohody o vystúpení. Tie obyvateľom únie garantujú zachovanie práv v oblasti pobytu, prístupu na pracovný trh a práv v oblasti sociálneho zabezpečenia. A to aj po skončení prechodného obdobia. Musia sa však včas registrovať do pobytovej schémy, takzvanej EU Settlement Scheme, ktorá im garantuje právo pobytu.

Od januára musia tí, ktorí budú chcieť v Británii pracovať, požiadať o povolenie k dočasnému pobytu. Posudzovaní budú novozavedeným imigračným bodovým systémom, automaticky im už nebudú schválené ani potvrdenia o dosiahnutí istej formy vzdelania. Rovnaké podmienky budú platiť i naopak. Istá forma sociálnych istôt – dôchodok, materská dovolenka či rodičovský príspevok- im však zabezpečená bude. Konkrétnosti ale zatiaľ známe nie sú. Zmeny platia aj v prípade turistického styku. Čakajú nás rovnaké kontroly ako pri cestách do alebo z tretích krajín. Pripraviť si treba pas a pre pobyt dlhší ako 90 dní v rámci 6 mesiacov aj víza.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda #Brexit