Slovensko od polnoci povolilo civilné lety z Veľkej Británie a Severného Írska

Slovensko od polnoci zo stredy na štvrtok (24. 12.) povolilo civilné lety z Veľkej Británie a Severného Írska. Informoval o tom hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf. Šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) totiž v stredu požiadal šéfa Dopravného úradu Pavla Hudáka o povolenie letov z krajiny, z ktorej sa rozšírila mutácia nového koronavírusu.

23.12.2020 15:11 , aktualizované: 24.12.2020 09:19
debata (9)

Ako spresnil Rudolf, minister sa tak rozhodol urobiť po vzore viacerých európskych krajín, ktoré obnovili letecké spojenie s týmito krajinami, ako aj po rozhovoroch s konzíliom odborníkov.

„Dobrou správou pre všetkých, ktorí sa ešte chystajú priletieť na Vianoce domov na Slovensko za svojimi blízkymi, lebo naopak, odletieť za blízkymi do Londýna či Manchestru, je to, že od dnešnej polnoci (zo stredy na štvrtok) budú môcť opäť lietať civilné lety zo Spojeného kráľovstva a Severného Írska,“ napísal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v stredu na sociálnej sieti. K rovnakému kroku v stredu viaceré krajiny. Vyzval k tomu aj Brusel.

Prílety z Veľkej Británie a Severného Írska Slovensko zakázalo v pondelok (21. 12.), zákaz mal platiť predbežne 72 hodín. Takisto od pondelka zároveň platí aj povinná izolácia pre ľudí, ktorí v posledných 14 dňoch navštívili Spojené kráľovstvo.

Situácia sa posledné dni komplikovala aj na viedenskom letisku. Podľa Klusa zstáva preprava povolená. „Naďalej je možná obojstranná preprava zo Slovenskej republiky na letisko, prípadne odvoz pasažierov z viedenského letiska Schwechat, ale iba vtedy, ak cestujúci, respektíve ich sprievod hneď po dovoze/odvoze opustí územie Rakúska bez zbytočných nevyhnutných zastávok,“ potvrdil. Výnimku má použitie toalety na samotnom letisku. Odporúča sa však na rodinného príslušníka čakať v aute, čo najrýchlejšie opustiť letisko/stanicu a mať určite pri sebe (kópie) letenky alebo iného cestovného dokladu, dodal Klus

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zmutovaný vírus #prílety