Slovensko zakázalo lety z Veľkej Británie na tri dni. Dotkne sa to štyroch príletov

Od polnoci sa zakazujú lety zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Je za tým pokyn, ktorý vydalo ministerstvo dopravy a začne platiť od polnoci 22. decembra. Predbežne potrvá 72 hodín. „Počas najbližších troch dní dotkne štyroch príletov z Veľkej Británie, v pláne sú aj štyri odlety,“ informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

21.12.2020 16:04 , aktualizované: 16:42
debata (24)

Zákaz platí od pondelkovej polnoci pre civilné lety. Netýka sa leteckej nákladnej prepravy, letov na humanitárne účely či letov zdravotníckej záchrannej služby povolené príslušným orgánom.

„Zákaz bude predbežne platiť 72 hodín, v prípade letov pri ktorých platí výnimka musia byť dodržané všetky opatrenia nariadené orgánmi verejného zdravotníctva Slovenskej republiky," povedal minister dopravy Andrej Doležal. Ten v pondelok ráno vyzval predsedu Dopravného úradu Pavla Hudáka, aby vzhľadom na výskyt novej mutácie koronavírusu v Anglicku s okamžitou platnosťou zastavil letecké spojenie s Veľkou Britániou a Severným Írskom.

Aký nebezpečný je zmutovaný koronavírus?

Všetky vírusy, vrátane vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa časom menia, upozorňujú hygienici. Na celom svete boli podľa nich doteraz identifikované stovky variácií tohto vírusu. Zatiaľ má väčšina zmien tohto vírusu malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje.

„Existujú predbežné náznaky, že by sa variant z Veľkej Británie mohol ľahšie šíriť medzi ľuďmi. Zatiaľ nie sú dôkazy o zmenách v závažnosti ochorenia, protilátkovej odpovedi alebo účinnosti vakcíny,“ informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa uskutočnili ďalšie virologické štúdie zamerané na pochopenie špecifických mutácií opísaných vo Veľkej Británii. „Vírusy sa menia, keď cirkulujú, a tieto zmeny môžu viesť k zmenám v charakteristikách vírusu,“ vysvetľuje Račková. Je preto podľa nej kľúčové zastaviť šírenie pri jeho zdroji – to znamená udržiavať hygienu rúk, fyzický odstup, používanie rúšok a všetky ďalšie opatrenia. Čím viac ľudí bude očkovaných, tým viac sa zníži cirkulácia vírusu, a tým sa zníži jeho potenciál pre nové mutácie a varianty, dodáva hovorkyňa hygienikov.

Pri novom variante vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov, pri ktorých sa používa ako cieľový gén S-gén, upozorňuje Račková. Na základe Štandardného postupu pre mikrobiologickú diagnostiku pri suspektnej infekcii vírusom SARS-CoV2 pre laboratóriá klinickej mikrobiológie v Slovenskej republike, by sa v našich laboratóriách mala diagnostika SARS-CoV-2 zameriavať na cieľové gény E-gén a RdRp-gén. „V slovenských laboratóriách by preto nemalo dochádzať k zníženej citlivosti diagnostiky a aj nový britský variant vírusu by naše postupy mali odhaliť,“ hovorí Račková.

„Od pondelka je spolu do konca decembra naplánovaných z Bratislavy 13 príletov a 13 odletov z a do Veľkej Británie, spolu 26 letov,“ hovorí Ševčíková. Na myslí má päť príletov z letiska Londýn-Stansted, päť z letiska Londýn-Luton a tri z Manchestru. Do konca vianočného a novoročného obdobia – teda do 10. januára, je podľa hovorkyne bratislavského letiska naplánovaných 50 letov z a do Veľkej Británie. „Po 10. januári dopravcovia lety pozastavili alebo zredukovali,“ dodáva Ševčíková.

Ktorých letov sa to týka

  • utorok 22. decembra nie sú na Letisku M. R. Štefánika naplánované žiadne prílety z Veľkej Británie, v tento deň sú v pláne lety z/do Kyjeva a Ľvova na Ukrajine.
  • stredu 23. decembra sú plánované 2 prílety z Londýna a 2 odlety do Londýna – prílet dopravcu Ryanair z Londýna-Stanstedu a prílet dopravcu Wizz Air z Londýna-Lutonu, a následné odlety z Bratislavy na tieto dve londýnske letiská.
  • Vo štvrtok 24. decembra, na Štedrý deň, sú plánované 2 prílety dopravcu Ryanair – a to z Londýna-Stanstedu a Manchesteru do Bratislavy a 2 odlety z Bratislavy – do Londýna a Manchesteru.

O ktoré aerolinky ide

Lety do/z Londýna-Stanstedu a Manchesteru zabezpečuje dopravca Ryanair, lety z/do Londýna-Lutonu zabezpečuje dopravca Wizz Air. Počet cestujúcich, ktorých sa situácia dotkne, je predčasné odhadovať, závisel by od obsadenosti jednotlivých letov. Kapacita lietadiel Boeing 737–800 dopravcu Ryanair je 189 cestujúcich a kapacita lietadiel Airbus A321 dopravcu Wizz Air je 230 cestujúcich. Týmito lietadlami zabezpečujú dopravcovia lety z/do Veľkej Británie.

Cestujúcich bude kontaktovať letecký dopravca e-mailom, SMS správou, v mobilnej aplikácii, kde môžu nájsť informácie o ďalšom postupe – vrátenie cien za letenku, či zmeny rezervácie na iný dátum, alebo let, alebo ponúkne poukážku na kúpu ďalšej letenky.

O trojdňovom zákaze informuje na svojom webe aj letisko v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Lety #letisko M. R. Štefánika