Veľký prehľad: Ako bude vyzerať doprava cez sviatky a počas lockdownu?

V prímestskej doprave časť dopravcov prechádza na prázdninový režim, v medzimestskej pribudli nové expresné linky a železnice posilňujú vlaky.

18.12.2020 06:00
SAD Prešov / Autobus / Foto:
Väčšina dopravcov aktuálne jazdí v obmedzenom, respektíve prázdninovom režime.
debata

V prímestskej doprave mnohí zaznamenali zníženú frekvenciu spojov. Je to tým, že linky niektorých prepravcov premávajú až do odvolania v obmedzenom režime. Platí to napríklad pre spoločnosť Slovak Lines, zabezpečujúcu prímestskú dopravu prevažne na Západnom Slovensku.

Všetky jej linky z dôvodu pandemickej situácie, nižšej mobility a menšieho záujmu o cestovanie premávajú až do odvolania v prázdninovom režime.

Prázdninový režim

To znamená, že sa dočasne v niektorých spojoch na frekventovaných linkách môže zvýšiť počet cestujúcich, čo nie je počas aktuálnej epidemiologickej situácie ideálne. Podľa Evy Vozárovej, hovorkyne spoločnosti Slovak Lines je však cestovanie bezpečné: „Samotné autobusy, aj ich vzduchotechnika, sú pravidelne dezinfikované polymérovou dezinfekciou, ktorá kombinuje dezinfekčnú funkciu s ochrannou. Povrchy zanecháva dlhodobo chránené.“

Autobusy Slovak Lines sú pravidelne... Foto: Slovak Lines
Autobus Slovak Lines Autobusy Slovak Lines sú pravidelne dezinfikované polymérovou dezinfekciou.

Cestujúci majú aj pri nástupe do vozidla k dispozícii dezinfekciu, v prípade potreby si môžu kúpiť priamo od vodiča a na hlavnej bratislavskej stanici na Mlynských Nivách je aj rúškomat.

„Vzhľadom na koronakrízu cestuje už od marca tohto roka menej ľudí než zvyčajne. S blížiacimi sa sviatkami však záujem o cestovanie výrazne narastá,“ dopĺňa Vozárová s tým, že aj napriek obmedzeniam je potrebné posilňovať dopravu medzi Bratislavou, Schwechatom a Viedňou.

Aktuálne je totiž Slovak Lines jediným autobusovým dopravcom, ktorý premáva do Viedne a na letisko Schwechat. Už od konca minulého týždňa pridali denne na tejto linke v najžiadanejších časoch posilové autobusy, bude to trvať až až do Vianoc. Ak bude zvýšený záujem pretrvávať aj počas sprísnených opatrení budú ich pridávať aj po sviatkoch.

Časy a frekvencie mení aj Arriva

Časy a frekvencie spojov upravovali aj ostatné spoločnosti. „Prímestské a mestské autobusové linky prešli od 13. decembra niekoľkými zmenami, medzi ktorými sú úpravy časov odchodov autobusov. Cieľom zmien je priniesť plynulejšiu nadväznosť autobusových spojov na vlakové spojenia,“ hovorí spoločnosť Arriva, prevádzkujúca prímestskú dopravu v Nitrianskom, Trnavskom, Žilinskom a Košickom kraji.

Presné časy odchodov a informácie o zmenách týkajúcich sa nového cestovného poriadku nájdu cestujúci na stránke spoločností v sekcii cestovné poriadky. „Pri získavaní aktuálnych informácií o odchodoch a zmenách v spojoch odporúčame cestujúcim využívať aplikáciu Ubian,“ dopĺňa Ivana Strelcová, hovorkyňa spoločností SAD Žilina a SAD Trenčín.

Nová stanica a nové autobusy na východe

Pokiaľ ide o východné Slovensko, tak popri niektorých obmedzeniach pozitívnou správou je, že v Michalovciach môžu cestujúci už niekoľko dní využívať úplne novú autobusovú stanicu, ktorá má tri výstupištia a šesť nástupíšť.

Nová autobusová stanica v Michalovciach. Foto: Arriva
autobusová stanica Michalovce Nová autobusová stanica v Michalovciach.

Súčasne s ňou pribudli v Košickom kraji aj nové autobusy. Jedenásť 12-metrových nízkopodlažných už jazdí v okolí Michaloviec, Trebišova, Sobraniec a Kráľovského Chlmca. Majú kapacitu 41 miest na sedenie a 40 na státie, je v nich aj wi-fi a klimatizácia.

Pravidelnú medzimestskú dopravu začala pred pár dňami prevádzkovať nová spoločnosť. Päť nových pravidelných liniek už niekoľko dní spája Bratislavu s Prešovom, Košicami, Humenným, Žilinou a Komárnom. Patria cestovnej kancelárii DAKA, ktorú koronakríza prinútila orientovať sa na iný typ podnikania.

Jazdia denne, všetky linky sú expresné, s výnimkou Humenného. Tá má ako jediná medzizastávky v mestách Trnava, Nitra, Zvolen, Lučenec, Rimavská Sobota, Rožňava, Košice a Michalovce. Z Bratislavy do Humenného, Prešova a Žiliny (a späť) jazdí autobus raz denne, do Košíc dvakrát denne a do Komárna až štyrikrát.

Ceny lístkov na nových linkách

Cena lístka z Bratislavy do Košíc a Prešova je 19,99 eura, do Humenného 21,49 eura, do Žiliny 9,99 eura a do Komárna za 5,19 eura. Lístky sa dajú kúpiť na webe CK DAKA a aj v sieti FlixBusu a SlovakLines, kde nájdete aj presné časy odchodov a príchodov. V autobusoch je bezplatná wi-fi, USB nabíjačka pri každom sedadle a pravidelne dezinfikované WC. Zároveň si v nich možno kúpiť aj občerstvenie.

Linky budú predbežne jazdiť do konca tohto roku, následne CK DAKA vyhodnotí ich efektivitu a rozhodne sa, či ich bude prevádzkovať aj v ďalšom roku, prípadne upresní, v akej podobe.

Železnice posilňujú

A ako to v najbližších dňoch vyzerať na železnici? Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súvislosti s vianočnými a novoročnými sviatkami a po nich vypraví 32 posilových vlakov, ktoré sú riadne zapracované v cestovnom poriadku. Vypravených bude niekoľko spojov z Bratislavy do Košíc a späť, ďalej na trase Bratislava – Prešov Humenné a späť a taktiež na trase Praha – Čadca – Košice a späť.

Medzi Bratislavou a Komárnom už nejazdí RegioJet, dopravu zabezpečuje ZSSK v spolupráci s rakúskym národným prepravcom ÖBB. V pracovných dňoch je v čase dopravnej špičky medzi Bratislavou a Komárnom 60-minútový takt, v úseku Bratislava Dunajská Streda 30-minútový takt a v úseku Bratislava Kvetoslavov 20-minútový takt. Zároveň sa skrátil cestovný čas rýchlikov z Bratislavy do Žiliny o tri minúty a znížila sa kilometrická vzdialenosť z 203 na 201 kilometrov.

Porovnanie cien RegioJetu a ZSSK

Zo stanice Do stanice Vzdialenosť (km) Cena RegioJet Cena ZSSK
Bratislava hl. st. Miloslavov 21 1,30 1,12
Bratislava hl. st. Kvetoslavov 26 1,55 1,32
Bratislava hl. st. Dunajská Streda 46 2,55 2,18
Bratislava hl. st. Komárno 100 5,25 5,25

Ďalšie zmeny sa týkajú vlakov, ktoré dočasne jazdili z Púchova a končili v Olomouci. V súvislosti s opatreniami na území Českej republiky od 16. 12., respektíve 17. 12. 2020 budú opäť premávať po kompletnej trase až do Prahy.

„Aj v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou a z nej vyplývajúcimi obmedzeniami chceme upozorniť, že cieľom vypravenia posilových spojov nie je zvyšovať mobilitu obyvateľstva, ale zabezpečiť ľuďom nevyhnutné presuny bez zbytočnej koncentrácie cestujúcich. Zvýšeným počtom spojov chceme zabezpečiť menšiu naplnenosť jednotlivých vlakov,“ vysvetľuje Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK #autobusy #Arriva #Slovak Lines #prímestská doprava