Europoslanci odobrili 47,5 miliárd eur na zmiernenie dosahov koronakrízy

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli schválili dodatočnú pomoc pre regióny EÚ na riešenie pandémie ochorenia COVID-19 a jej dôsledkov v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti.

16.12.2020 11:39
debata (4)

Za uvoľnenie 47,5 miliardy eur v rámci balíka opatrení REACT-EU na zmiernenie bezprostredných následkov koronakrízy v regiónoch EÚ hlasovalo 654 poslancov, 23 bolo proti a 17 sa zdržali hlasovania.

Finančná pomoc bude k dispozícii prostredníctvom štrukturálnych fondov EÚ, pričom 37,5 miliardy eur sa vyčlení na rok 2021 a 10 miliárd eur na rok 2022. Oprávnené operácie by však mohli byť financované retroaktívne od 1. februára 2020, pričom vyčlenené financie budú môcť členské krajiny využiť až do konca roka 2023.

Krajiny EÚ budú môcť časť finančných prostriedkov vyčleniť na programy Európskeho sociálneho fondu, Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD), iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí, ako aj na cezhraničné programy (Interreg). Investície financované z nových prostriedkov EÚ by sa mali zamerať na odvetvia, ktoré pandémia najviac negatívne ovplyvnila.

Iniciatíva REACT-EU, ktorá spadá pod politiku súdržnosti, je návrh z dielne Európskej komisie zameraný na riešenie hospodárskych a sociálnych následkov pandémie nového typu koronavírusu. Nová právna úprava nadväzuje na dva predchádzajúce návrhy v oblasti kohéznej politiky – Investičnú iniciatívu v reakcii na koronavírus (CRII) a Investičnú iniciatívu v reakcii na koronavírus Plus (CRII+). Obe iniciatívy zmenili pravidlá pre regionálne výdavky s cieľom uľahčiť obnovu členských krajín Únie po pandémii.

Iniciatíva REACT-EU bude financovaná z prostriedkov mechanizmu na obnovu a odolnosť, ktorý je súčasťou ozdravného plánu po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Európska únia #koronakríza