Pätina ľudí dostane vyššiu vianočnú výplatu. Niekto sa odmien nikdy nedočkal

Špeciálna odmena či trinásty a štrnásty plat? Niektorí zamestnanci dostávajú na konci roka od svojho vedenia špeciálne vianočné prilepšenie. Odmeny tento rok dostalo alebo dostane 21 percent zamestnancov a trinásty plat má k dispozícii necelých 14 percent. Zamestnancov, ktorí poberajú aj štrnásty plat je necelých deväť percent. Hovorí o tom prieskum portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

15.12.2020 09:04
peniaze, bankovky, mince, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vyššia výplatu pristane na účtoch najmä zamestnancom, ktorí pracujú pre súkromné zahraničné firmy. Prevažne ide o manažment, výrobu, finančníctvo a účtovníctvo. Okrem peňažných odmien dostávajú zamestnanci aj nefinančné dary či poukážky na nákup. Tie najviac dostávajú ľudia pracujúci v obchode.

Nie všetci zamestnanci však majú vianočné prilepšenie. „Keď sa pozrieme na to, v akých sektoroch bolo najviac respondentov, ktorí uvádzali, že od svojho zamestnávateľa nedostávajú na konci roka nič navyše, išlo najmä o školstvo či zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť,“ uvádza portál vo výsledkoch prieskumu.

Ďalších 15 percent respondentov v prieskume nezažilo žiadnu odmenu. Tí uviedli, že finančné odmeny doteraz nemali. Viac ako 15 percent ľudí zase uviedlo, že koncoročné finančné odmeny v tomto roku majú, ale sú takmer rovnaké ako vlani. Iní si, naopak, pohoršili.

„Takmer 19 percent respondentov tvrdí, že finančné odmeny sa oproti vlaňajšku pohoršili – buď sa znížili alebo tento rok vôbec neboli,“ zistil prieskum. Aj napriek tomu, že rok a hospodárenie firiem v tomto roku zasiahla pandémia, necelých päť percent ľudí dostali alebo dostanú na konci roka vyššie ako vlani.

Trináste a štrnáste platy sa však výrazne nemenili. Zvýšenie či zavedenie trinásteho alebo štrnásteho platu zažilo v roku 2020 len minimum respondentov. V prípade trinásteho platu išlo iba o 2,3 percenta a v prípade štrnásteho platu iba iba o 1,4 percenta pracujúcich ľudí. Netreba si ich však mýliť s odmenami.

V prípade trinásteho a štrnásteho platu ide o nárokovateľnú zložku mzdy a je dohodnutá napríklad v pracovnej zmluve. Tam je vyplatenie spravidla garantované. Vyplácanie odmien je na základe dobrovoľnosti a podľa toho, či sa firme darilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #zamestnávateľ #platy #odmeny #Vianoce #13. a 14. plat