Nezamestnanosť sa tento rok dostane na takmer 7 percent, mzdy prekročia 1 100 eur

Miera nezamestnanosti na Slovensku by sa mala za tento rok zvýšiť na 6,8 percenta. Celková zamestnanosť klesne o 2,1 percenta, hrubá nominálna mzda stúpne o 3,1 percenta. Na úrovni celoročného priemeru tak prekročí 1 100 eur. Vyplýva to z najnovšej krátkodobej predikcie Inštitútu informatiky a štatistiky - Infostat, dcérskej organizácie Štatistického úradu.

14.12.2020 15:21
debata

Pokles zamestnanosti a rast nezamestnanosti podľa štatistikov doteraz tlmili opatrenia vlády na podporu udržania pracovných miest. Napriek tomu celková zamestnanosť v hospodárstve podľa Výberového zisťovania pracovných síl v tomto roku medziročne klesne o niečo vyše dve percentá.

„Pokles dopytu na trhu práce, ktorý sa začal v prvom štvrťroku tohto roka prepúšťaním v súkromnom sektore, bude pretrvávať, avšak v prvom štvrťroku 2021 by sa mal čiastočne zmierniť," uviedol Infostat. Počet nezamestnaných osôb by mal medziročne vzrásť zhruba o 26-tisíc osôb a dosiahnuť približne 184-tisíc osôb. Miera nezamestnanosti by sa mala zvýšiť o 1 percentuálny bod a dosiahnuť 6,8 percenta.

„Odhad aktuálneho poklesu dopytu na trhu práce sa síce javí ako relatívne veľký, možno však konštatovať, že odolnosť trhu práce voči poklesu hospodárstva bude v tomto roku silnejšia ako v krízovom roku 2009,“ spresnil analytik Ján Haluška z Infostatu. Pokles celkovej zamestnanosti a nárast nezamestnanosti by mal byť omnoho menší ako v roku 2009. A to aj napriek relatívne hlbšiemu poklesu výkonnosti hospodárstva.

Pred vyše desiatimi rokmi zaniklo v hospodárstve zhruba 65-tisíc pracovných miest a medziročne pribudlo približne 70-tisíc nezamestnaných, čo je výrazne viac, ako sa očakáva tento rok. Celková zamestnanosť v hospodárstve by podľa odhadu Infostatu mala klesnúť aj v prvom štvrťroku budúceho roka, a to o 1,4 percenta.

Priemerná mesačná nominálna mzda na Slovensku by mala podľa predpovede Infostatu oproti roku 2019 vzrásť o 3,1 percenta a dosiahnuť v priemere 1 126 eur. „Vzhľadom na priemernú mieru inflácie, ktorú odhaduje pre tento rok – 1,9 percenta, by teda reálna mzda v hospodárstve vzrástla v priemere o 1,2 percenta," tvrdia štatistici. Priemerná mesačná nominálna mzda v hospodárstve v prvom kvartáli budúceho roka by mala podľa odhadov vzrásť o 2,6 percenta – dosiahne tak 1 114 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #mzdy