Pandémia spomalila rast cien. Najviac zdraželi reštaurácie, hotely a služby

Zlacňovanie sa nekoná. Ceny v novembri medziročne pridali len o 1,5 percenta, čo je druhý najnižší rast v tomto roku. A tiež o polovicu menej ako vlani. Ukázali to údaje Štatistického úradu.

14.12.2020 09:22 , aktualizované: 14:03
debata (1)

„Ceny tovarov a služieb budú medziročne vyššie aj počas nasledujúcich mesiacov,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. So zlacňovaním nepočíta, odhaduje rast okolo jedného až dvoch percent. Defláciu – teda pokles cien, Slovensko zažilo naposledy od roku 2014 až do decembra 2016. Ceny vtedy ťahali dole lacnejšie potraviny a energie. Ceny spomalili aj medzimesačne – oproti októbru rástli v novembri len o desatinu percenta. Ide tak podľa štatistikov o najnižšie hodnoty v tomto roku.

Neplatí to však všade. Potraviny poskočili oproti minulému roku o jedno percento, až o 4,5 percenta zdraželo v novembri mäso. Naopak o rovné tri percentá zlacnela medziročne zelenina. Oproti októbru však išla hore o 3,8 percenta.

Ceny v reštauráciách a hoteloch však išli hore o 4,1 percenta. O necelé štyri percentá zdraželi aj služby. Napríklad za nový účes si priplatíme o 7,7 percenta. Zdá sa, že pandémia sa v ťažko skúšaných sektoroch pod ceny podpísala aj v novembri. Inak to nebude ani v najbližších mesiacoch.

Letia pyžamá, nie obleky

Pandémia stiahla tento rok slovenskú ekonomiku do červených čísel. Pôvodne sa rátalo s prepadom hospodárstva až o desatinu, novšie odhady sú o niečo ružovejšie. Sadovská za tým vidí hlavne spotrebu domácností. A to aj napriek recesii a hrozbe nezamestnanosti či zníženia príjmov, vysvetľuje. „Ukazuje sa, že ak aj ľudia počas uplynulých mesiacov míňali menej, tak nie z dôvodu poklesu príjmov, ako kvôli tomu, že nemali kde,“ hovorí analytička. Situácia sa môže zopakovať aj teraz – v druhej vlne, keď sa pre opatrenia zatvoria obchody.

Na druhej strane ľudia podľa Sadovskej nakupujú vo väčších množstvách. „Nákupné košíky či vozíky majú plnšie v priemere aj o 20 až 25 percent,“ hovorí. Dole však, zdá sa, išli minuté sumy – prím hrajú lacnejšie alternatívy pred tými luxusnejšími, a to vrátane potravín, vysvetľuje analytička. Vidí za tým aj zvýšenie času doma. Kupujú sa tak skôr tepláky ako kostýmy. Letí aj elektronika, športové náčinie a kreatívne potreby.

Návrat k ideálnym číslam?

V decembri sa veľké skoky podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka čakať nedajú. „Medziročná inflácia by sa mala počas posledného mesiaca roka mierne zrýchliť na 1,6 percenta, najmä pod vplyvom vyšších cien ropy,“ hovorí. Čierna komodita pridala na prelome novembra a decembra, ktorých nárast len čiastočne tlmilo silnejšie euro. V novembri sa nižšie ceny ropy premietli aj do cien na pumpách – medziročne klesli o vyše desatinu. A to po tom, čo v októbri nekopírovali jej zlacňovanie.

V januári zatlačia na ceny nižšie ceny energií. „V úvode budúceho roka by sme tak predsa len mohli pozorovať ďalšie spomalenie inflácie smerom k jednému percentu,“ hovorí Koršňák. Celkovo to však nebude podľa neho dlho trvať a ceny sa vrátia späť k rastu. Nielenže postupne vyprchá efekt lacnej ropy, hore pôjdu aj potraviny, vysvetľuje analytik. „K záveru roka by sa pomaly mohla zotavovať naspäť smerom k úrovni dve percentá,“ dodáva Koršňák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #spotrebiteľské ceny