Lockdown? Zatvorené terasy, obchody, do hotela a na svah len s testom

Od piatku sa zatvárajú terasy, na svahy len s testom. No nie starším ako 72 hodín. Reštaurácie budú môcť fungovať len s rozvozom jedla. Obchody okrem tých, ktoré zabezpečia základné potreby, budú od pondelka 21. decembra zatvorené. Od 28. decembra bude prebiehať pravidelné testovanie zamestnancov v podnikoch nad 500 zamestnancov.

09.12.2020 17:54 , aktualizované: 18:23
debata (12)

Na svah od pondelka 14. decembra sa bude môcť ísť jedine s negatívnym testom. Antigénový či PCR test nesmie byť však starší ako 72 hodín. „Na sedačke vleku tak bude môcť byť jedna osoba, alebo rodina,“ spresnil hlavný hygienik Ján Mikas. Zamestnanci lyžiarskych stredísk musia mať prekryté dýchacie cesty rúškom, šálom či respirátorom. Každú hodinu musia dezinfikovať zariadenia.

S testom na svah i do hotela

Rovnaké pravidlá ako pre lyžovanie budú platiť aj v hoteloch. Aj tu bude vstup povolený len s testom, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. „Zamestnanci musia nosiť prekryté dýchacie cesty. Priestory sa majú pravidelne dezinfikovať. Hostia by sa nemali zdržiavať v spoločných priestoroch a taktiež sa neodporúča konzumácia jedál v týchto priestoroch,“ hovorí Mikas.

„Hotelieri vítajú tento krok a vidia jasné pravidlá,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal. Nakoľko ubytovacie zariadenia môžu byť otvorené a privítať hostí, dodal. „Aktuálna situácia však nie je len o lyžiarskom stredisku Donovaly,“ povedal Doležal. Narážal na nedávnu kritiku predseda parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý otvoril stredisko Donovaly minulý piatok.

Rovnaké pravidlá alebo súd

Rovnaké podmienky pre všetkých žiada Iniciatíva Slovenských maloobchodníkov. Ekonomický lockdown spôsobí slovenským maloobchodníkom nemalé problémy. Pre celý segment maloobchodu totiž neplatia rovnaké podmienky. Zvýhodnené sú veľké reťazce, zamerané na predaj potravín. Môžu mať totiž otvorené a ponúkajú aj nepotravinový to­var.

„Slovenskí podnikatelia trpezlivo znášali všetky nariadenia, ktoré mali zabrániť šíreniu pandémie a napriek tomu budú pravdepodobne musieť opätovne úplne zatvoriť svoje prevádzky,“ hovorí Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov. Zvýhodňovanie veľkých reťazcov môže spôsobiť existenčné problémy najmä menším podnikateľom.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov preto žiada vládu, aby nastavila podmienky počas lockdownu pre všetkých maloobchodníkov spravodlivo a zákaz predaja nepotravinového sortimentu platil pre všetkých rovnako. Ak sa podmienky nebudú nastavené férovo, Iniciatíva slovenských maloobchodníkov sa obráti na súd a bude žiadať náhradu vzniknutých škôd, ktoré sú v tomto období značné.

Práve maloobchodníci sú od vypuknutia pandémie obeťou opatrení a nariadení vlády. Veľká väčšina opatrení na pomoc maloobchodníkom je buď nepoužiteľná pre svoju byrokratickú náročnosť alebo je nedostatočná svojou výškou, dodáva iniciatíva.

Ján Laš, Zachráňme gastro!

„Reštaurácie si to dnes zase odniesli ako prvé. V obchodných centrách, kostoloch a hypermarketoch sa ľudia ešte budú 12 dní tlačiť, kým reštaurácie zajtra končia. Zatvorením terás sa ďalšia obrovská časť podnikateľov, ktorí so svojimi zamestnancami ešte ako tak živorili, presúva do pásma bankrotu. Bez akýchkoľvek kompenzácií! Mnohí budú musieť ďalej platiť nájomné, energie, služby, účtovníkov, 20 % odvodov a miezd zamestnancom a podobne, no napriek tomu, že krvácajú už od marca, od štátu na tento účel ešte nevideli ani euro.

Toto je obrovské zlyhanie vlády, ktorá zo dňa na deň mení podmienky, ale ani 9 mesiacov jej nestačilo na to, aby predstavila funkčný kompenzačný systém podobný tomu rakúskemu. K tomuto veľkému problému sa vláda bude musieť postaviť čelom. Mimochodom, už v septembri bolo neskoro! Inak sa búrky, ako bola tá tohto týždňová s otváraním interiérov určite budú opakovať v omnoho horšom meradle. Ak sa súčasne so zatváraním nepredstavia kompenzačné opatrenia postihnutým podnikateľom, bude to absolútna katastrofa, pre tisíce ďalších ľudí, ich rodín a detí…"

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #lyžiarske strediská #obchodníci #lockdown