Príde balík do Vianoc? Slovenská pošta ukázala, kedy ich treba zaslať

Predsviatočné obdobie prináša už tradične zvýšený záujem o poštové služby, či už posielanie listových zásielok alebo balíkov. Slovenská pošta prijme denne v predvianočnom období viac ako 1,1 milióna zásielok. Práve preto, aby bol balík doručený do Vianoc, najneskorší termín zaslania balíka je podľa Slovenskej pošty piatok 18. decembra.

07.12.2020 11:44
pošta / poštárka / schránka / Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Odporúčame zákazníkom, aby si posielanie zásielok nenechávali na poslednú chvíľu,“ konštatovala to v pondelok hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. V závislosti od aktuálnych potrieb prispôsobuje Slovenská pošta počty kuriérov, pričom sa tieto počty denne menia. Oproti bežnej prevádzke sú v tomto období navýšené počty kuriérov v priemerne o osem až desať percent. Pošta zároveň eviduje zvýšený záujem o doručenie zásielok na adresu, teda kuriérom. V porovnaní s minulým rokom pošta zaznamenáva nárast o takmer 40 percent.

„Ak by zákazník chcel poslať pohľadnicu či list 2. triedy v rámci Slovenska tesne pred Vianocami, odporúčame ju podať najneskôr v piatok 18. decembra, u listov 1. triedy odporúčame najneskorší termín podania v pondelok 21. decembra. Ak chce klient poslať balík v rámci Slovenska tak, aby bol doručený na Vianoce, odporúčame ako posledný termín piatok 18. decembra,“ doplnila Dorčáková. Pri posielaní balíkov do zahraničia sa lehoty doručenia rôznia v závislosti od štátu určenia.

„V predvianočnom období treba prihliadať aj na zvýšené riziko nepriaznivého zimného počasia, čo môže byť príčinou zdržania zásielky nielen na Slovensku, ale aj v krajine určenia, a tiež treba myslieť na to, že aj iné poštové podniky zaznamenávajú v tomto období zvýšený počet zásielok. Okrem toho v súvislosti s COVIDom-19 platia v súčasnosti určité obmedzenia v medzinárodnej preprave,“ upozornila hovorkyňa Slovenskej pošty.

Tie môžu podľa jej slov výrazne vplývať na celkový čas doručenia. Preto Slovenská pošta odporúča podať listové zásielky do zahraničia najneskôr v piatok 18. decembra a balíky najneskôr vo štvrtok 17. decembra. V opačnom prípade sa môže stať, že zásielky do Vianoc adresátom jednoducho neprídu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #pošta #Vianoce #balík