Spor o vodovod pokračuje: Chorvátsky Grob je bez vody

Pred Vianocami bez pitnej vody. Scenár, ktorého sa ľudia v obci Chorvátsky Grob obávali už niekoľkokrát, sa zrejme teraz naplní. Od stredy totiž viac ako polovica obyvateľov obce v okrese Senec odstavila Agilita vodárenská spoločnosť (AVS) od pitnej vody. A to bez 15 dňovej oznamovacej lehoty. Dôvod? Vodárenská firma vraj vykonáva nejasné opravy vodovodu. Podľa starostky Vladimíry Vydrovej sa chce cez súkromný vodovod nezákonne pripojiť na ten obecný a získať tak dominantné postavenie pri zásobovaní obyvateľov pitnou vodou v časti obce Chorvátsky Grob - Čierna Voda.

03.12.2020 17:04
debata (2)

„Výsledkom môže byť zásobovanie stoviek domácností cez vodovod v súkromných rukách, čo by mohlo mať vážne dôsledky pre odberateľov vody v našej obci," hovorí starostka. Stane sa tak, ak AVS bude pokračovať v prácach, proti ktorým sa ohradil ako Štátny stavený dozor, tak aj samotná obec. Tým by prepojil svoju časť potrubia s verejným vodovodom a odstavil funkčný obecný, kapacitne nevyťažený vodovod vedúci po Triblavinskej u­lici.

Ohrozená je kvalita

Obec sa navyše obáva, že sfunkčnením súkromného vodovodného potrubia, ktoré leží v zemi už od roku 2008, by mohlo dôjsť k zhoršeniu kvality pitnej vody. „Podľa prepočtov samosprávy by voda cez súkromné potrubie pretekala pomalšie, čo by mohlo spôsobiť nedostatočné pôsobenie chlóru na množiace sa baktérie a zvýšenie rizika zásobovania závadnou vodou," dodáva Vydrová.

Podľa konateľky spoločnosti AVS Zuzany Kováčovej sú medializované informácie na dojmoch postavené útoky, spochybňujúce činnosť spoločnosti a jej meno. Podľa nej nešlo o plánovanú odstávku, ale o poruchu na vodovodnom potrubí. „Vzhľadom na uvedené, odstávka pitnej vody pre obyvateľov Čiernej Vody nebola obmedzená dlhšie ako 30 minút," hovorí Kováčová. K činnosti navyše podľa nej došlo „za účelom plnenia povinností prevádzkovateľa vyplývajúcich zo zákona.“

Oprávnenie? Netreba!

Obec však naďalej tvrdí, že vodárne konajú na vlastnú päsť a bez oprávnenia. Kontrolu na vodomernej šachte na križovatke ulíc Triblavinská a Vajnorská v stredu dokonca vykonal aj stavebný úrad obce. Podľa neho firma Aqua test, ktorá práce robí na objednávku vodárenskej spoločnosti, nemá rozkopávkové povolenie, stavba je neoznačená, nie je vedený stavebný denník a zodpovedná osoba nebola na stavbe prítomná.

AVS však v prácach pokračuje napriek zákazu. Podľa spoločnosti totiž majú zo zákona oprávnenie vstupovať na cudzie pozemky pokiaľ sa jedná o projektovanie, zriaďovanie, rekonštrukciu, modernizáciu, prevádzkovanie alebo za účelom opráv a údržby verejného vodovodu alebo verejnej kanalizácie.

O pomoc a vydanie rozhodnutia o zákaze pokračovať v stavebných prácach tak starostka požiadala aj Odbor životného prostredia na Okresnom úrade v Senci. Navyše, obec dnes vydala rozhodnutie o zákaze pokračovať vo vykonávaní stavebných prác na základe rozkopávkového povolenia, realizovaných zo strany AVS. „Z povahy prác je totiž zrejmé, že ide o vodnú stavbu,“ hovorí starostka. Ak vodárenská spoločnosť nebude rozhodnutie rešpektovať, starostka sa chystá podať trestné oznámenie.

Problémy už od začiatku

Kauza vodovodu sa v Chorvátskom Grobe rieši už dlho. Vodárenskú infraštruktúru v obci spravuje AVS už od roku 2012. Od obyvateľov poberá vodné aj stočné, no za nájomné od začiatku neplatí. Starostka chcela skončiť niekoľkoročné ťahanice a poveriť prevádzkovaním vodovodu a kanalizácie Bratislavskú vodárenskú spoločnosť. K infraštruktúre sa však nevie dostať ani súdnou cestou. V nútenej správe ju má totiž stále AVS, o čom ešte koncom minulého roka rozhodol Okresný súd Bratislava.

Situácia je pritom komplikovaná už od začiatku. Kanalizácia aj vodovod sú už dlhšiu dobu poruchové. Problémy robia aj znečistené a zanedbané čističky odpadových vôd, do ktorých podľa starostky súkromník takmer vôbec neinvestoval. Najväčší problém nastáva pri prívalových dažďoch. Súkromník z poruchovej infraštruktúry viní obec. Ponechala totiž spôsob aj kvalitu výstavby na developerovi.

Obec sa však bráni. Výstavba kanalizácie aj vodovodu bola súčasťou odsúhlaseného územného plánu. Pričom ju nikto z dotknutých strán nepripomienkoval. Navyše počet obyvateľov sa za posledné roky zvýšil a infraštruktúru k ďalším približne 1 000 domom mal na starosti sám súkromník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsky Grob #vodovod