Česká vláda chce ženám zlacniť vložky a tampóny. A čo Slovensko?

Lacnejšie vložky a tampóny by ženy v Čechách mali mať po vzore Škótska už od jari. Ministerka financií Alena Schillerová totiž navrhuje zníženie ich DPH z terajších 21% na 10%.

01.12.2020 18:20 , aktualizované: 03.12.2020 12:18
debata (17)

Toto „vložkovné“ by štátnu pokladňu malo vyjsť na vyše 10 miliónov eur ročne.

Podľa hlavného ekonóma Trinity Bank Lukáša Kovandu sa nejedná o ekononomicky šťastný krok, ale skôr o nesystémové opatrenie. „Pokiaľ ministerstvo chcelo zjednodušiť situáciu nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva, malo súhlasiť s navýšením zľavy na daňového poplatníka. To predminulý týždeň schválila v rámci daňového balíčku Snemovňa. Ministerstvo však teraz žiada Senát, aby balíček neschválil,“ hovorí ekonóm.

Presuny položiek v rámci sadzieb DPH by sa podľa neho mali robiť čo najmenej, inak nie je možné zaručiť stabilitu daňového prostredia. „Ak ministerka argumentuje tým, že Škótsko menštruačné potreby bude dávať zdarma, neobstojí. Nebudeme predsa po nich všetko opakovať,“ hovorí.

Zarobia predajne

Problémom je aj možný zisk predajcov. Tí si časť zníženej DPH nechajú pre seba, a to v podobe navýšenej marže. „I z tohto hľadiska by oveľa účinnejšie bolo, ak by sa využilo navýšenie zliav platcu dane,“ dodáva Kovanda. Takto podľa neho ide len o populistický krok zo strany vlády. Na to, či niečo podobné chystá aj slovenské ministerstvo financií, sa denník Pravda spýtal priamo rezortu. Ten sa vyjadril, že v prípade sadzieb DPH Slovensko rešpektuje legislatívu Európskej únie a pri rozširovaní ich znižovania zaujíma opatrný postoj. „Robíme tak t dôvodu významného vplyvu tohto nástroja daňovej politiky na verejné financie,“ vyjadril sa rezort. Zatiaľ sa tak zrejme žiadna zmena nechystá.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Dán #menštruačné pomôcky