Znížte poplatky, inak neprežijeme, vyzvali reštaurácie roznáškové a gastrolístkové firmy

Každý deň reštaurácie prichádzajú o viac a viac peňazí - situáciu chcú preto riešiť. Trinásť asociácií a združení podnikateľov a dodávateľov v gastrosektore poslalo spoločnú výzvu roznáškovým a gastrolístkovým spoločnostiam. Platforma #StáleMámeChuť žiada spoločnosti, aby pre reštaurácie poskytli lepšie podmienky. Taktiež chcú znížiť poplatky za služby s cieľom pomôcť prežiť reštauráciám a gastro podnikom náročné obdobie, ktoré aktuálne zažívajú.

27.11.2020 08:30
debata (19)

Vyzývajú tak roznáškové spoločnosti Bistro, Bolt, Wolt a gastrolístkové spoločnosti Callio, Doxx – Stravné lístky, Edenred, Gusto karta, Stravenka, Up-Slovensko na efektívne riešenia problémov, ktoré gastro podnikom spôsobila pandémia. „Podľa najnovších údajov Inštitútu finančnej politiky tržby v stravovacích službách počas prvej vlny pandémie klesli o 80 percent,“ píšu v žiadosti. Počas leta si však reštaurácie ako-tak prilepšili, ale od prijatia obmedzení konzumácie v interiéri začiatkom septembra im klesli tržby znova až o 75 percent.

Rozvoz pomohol

Avšak zatvorené reštaurácie pomohli roznáškovým spoločnostiam. Zvýšil sa im počet zákazníkov a viac doručovali jedlá. Podnikatelia v gastro sektore preto vyzývajú firmy sprostredkujúce rozvoz jedál: Dajte reštauráciám aspoň do konca zákazu ich prevádzky výrazne lepšie podmienky a zvýšte tak šancu reštaurácií na prežitie. Emitenti stravných lístkov a gastrokariet: znížte aspoň do konca júna 2021 poplatky, účtované za gastro karty a stravné lístky pri spätnom odkúpení gastronomickým zariadením, a zvýšte tak šancu na ich prežitie, informujú.

Provízie z donášky sú pre firmy vo výške 30 percent. V prípade, keď si ľudia objednajú jedlo za 7 eur, prevádzke tak zostane len 4,90 eura. Z tejto sumy musia reštaurácie uhradiť suroviny, náklady na zamestnancov, nájomné, energie, dane, odvody i všetky ostatné prevádzkové náklady.

S gastrolístkom je to podobné

Pri platení gastrolístkom je situácia rovnaká, avšak provízia je o čosi nižšia. Zhruba 5 % z ceny obeda prevádzka odvedie gastrolístkovej spoločnosti, informujú. No aj tieto poplatky môžu rozhodnúť o existencii viacerých reštaurácií.

„Bez ďalšieho spoločného úsilia nemajú reštaurácie, kaviarne a krčmy veľa šancí na prežitie,“ píšu v žiadosti. Z prieskumov vyplýva, že až dve tretiny podnikov môžu zatvoriť v prípade, ak nedostanú pomoc s likviditou od štátu či vo forme úveru. O prácu v gastre prichádza každý deň čoraz viac ľudí.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #gastrolístky