NBS chce zlepšiť finančnú gramotnosť ľudí. Pripravila web 5peňazí

Narábať s peniazmi vie len každý desiaty obyvateľ Slovenska. Ukázal to prieskum Národnej banky Slovenska – ani desať percent ľudí, ktorí sa doň zapojili, nevedelo odpovedať na základné finančné otázky. Národná banka Slovenska (NBS) preto štartuje projekt „5peňazí.sk“.

26.11.2020 16:07
debata (5)
VIDEO: Pozrite si predstavenie projektu 5peňazí.
Video

„Jedno nešikovné rozhodnutie, urobené na základe zlých informácií alebo bez porozumenia, nám môže skomplikovať život,“ hovorí guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Ambíciou regulátora je pomôcť ľudom orientovať sa, vedieť rozoznať nástrahy číhajúce v texte pod čiarou, pomôcť „dešifrovať“ reč čísel a percent, dodal. Viacerí však s peniazmi hospodáriť nevedia a potrebujú pomoc.

Kažimír si myslí, že v systéme je trvalá nerovnosť medzi tými, ktorí poskytujú služby, a tými, čo ich prijímajú. Národná banka sa preto chce stať takpovediac neformálnou autoritou v tejto oblasti.

Národná banka bude merať úspešnosť projektu – a to na základe prieskumov úrovne finančnej gramotnosti. „Je naivné si myslieť, že výsledky finančnej gramotnosti stúpnu oveľa vyššie do roka, no veríme, že sa Slovensko bude postupne zlepšovať,“ hovorí Júlia Čillíková, výkonná riaditeľka Úseku dohľadu a ochrany finančného spotrebiteľa NBS. Nečaká preto výsledky do roka. Projekt však chce banka nielen udržať, ale i rozšíriť o ďalší obsah.

Mladí nie sú vo financiách doma

Mladým ľuďom chýbajú základné vedomosti zo sveta financií. „Dobre na tom nie sú ani žiaci a študenti v školách, od základnej až po vysokú školu,“ hovorí Kažimír. Projekt 5peňazí obsahuje päť pilierov, o ktoré sa budú môcť ľudia pri svojom finančnom rozhodovaní oprieť.

Do projektu sú zahrnuté aj školy, kde by sa mali deti finančne vzdelávať. NBS taktiež rokovala aj s ministrom školstva už pred pár mesiacmi. "Ambícia je ponúknuť tento projekt aj vzdelávaciemu systému, aby sa projekt stal jedným z modulov systému vzdelávania,“ hovorí Kažimír. No NBS nedokáže nahradiť vzdelávací systém úplne, hlavné slovo tak či tak zostáva na rezorte školstva, ktorý rieši učebné osnovy. Spolupráca so školami podporí finančnú gramotnosť žiakov, študentov, ale aj učiteľov.

Každému podľa veku

„Zložité veci budú jednoduché, čitateľné a nestratí sa v nich žiadna veková ani príjmová skupina,“ hovorí Čillíková. V projekte 5peňazí tak budú môcť ľudia nájsť cenné rady. Vzdelávanie bude prebiehať aj on-line formou – to spôsobila pandémia. „Máme vyškolené kvalitné lektorky a informácie budeme posúvať deťom zážitkovou formou,“ hovorí Čillíková. Zároveň dodala, že programy sú šité na mieru podľa veku.

V pilieroch je zahrnutý aj web, ktorý je informačný a vzdelávací pre všetky generácie. Vzniknúť majú aj vzdelávacie centrá v Banskej Bystrici, Kremnici, Košiciach a v Bratislave. Tu bude prebiehať bezplatné zážitkové vzdelávanie s lektormi.

Do projektu má byť zapojený aj verejný sektor. Ten bude pôsobiť v teréne a pracovať priamo s ľuďmi na pokraji chudoby. Vízia NBS do budúcnosti je pomôcť znevýhodneným a sociálne slabým skupinám obyvateľov a ľuďom v generačnej chudobe mikropôžičkami, či ľuďom s osobnými bankrotmi a finančným vzdelávaním.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #finančná gramotnosť