Doležal pri mýte ustúpil. Nebude sa platiť v mestách, ani za cesty druhej triedy

Mýtny systém má už o štyri roky by mal fungovať po novom. Našiel minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) spoločnú reč s dopravcami? Tí sa totiž netajili výhradami k pripravovaným zmenám.

25.11.2020 14:00 , aktualizované: 14:25
debata

Minister dopravy nakoniec ustúpil zo spoplatnenia niektorých úsekov v rámci miest a obcí. Pôvodne o tom jeho rezort uvažoval, keďže práve cez ne obchádzajú niektorí dopravcovia spoplatnené úseky. „Vzhľadom na ťažkú situáciu si neviem predstaviť, žeby sme autodopravcom zvýšili náklady, nateraz hovorím nie,“ povedal Doležal. Rezort dopravy chcel pôvodne spoplatniť aj tie cesty I. triedy, kde bola doteraz nulová sadzba.

Mýto sa nateraz nezavedie ani na cesty 2. triedy. Aj tu Doležal vypočul autodopravcov. „Dvojky spoplatňovať v súčasnom systéme nebudeme,“ povedal. Nové úseky s mýtom by mali podľa Doležala pribudnúť až potom, keď budeme mať nový systém. Aj ten však bude treba najprv zefektívniť a až potom pridávať nové spoplatnené úseky, dodal minister dopravy.

Na budúci rok sa malo skúšobne spustiť spoplatnenie ciest druhej triedy v trnavskej župe. Nateraz je však tento projekt pozastavený. Pôvodne sa počítalo s tým, že ak sa osvedčí, je možné, že ho spustia aj ostatné kraje.

V piatok ministerstvo spúšťa verejné obstarávanie na kľúčový komponent, povedal Doležal. „Mýtny systéme si chceme prevziať pod seba, to stále platí,“ povedal. Rezort dopravy stále hľadá spôsob ako systém zefektívniť.

Otázne zostáva aj fungovanie po roku 2022. Práve vtedy skončí zmluva s terajším správcom mýta – so spoločnosťou SkyToll.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mýtny systém #Česmad #dopravcovia #Doležal