Heger je pripravený zaplatiť mestám za testovanie. Čaká sa len na rezort vnútra

Rezort ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) je pripravený okamžite uvoľniť potrebné zdroje na kompenzáciu výdavkov v súvislosti s testovaním. A to na základe verifikovaných údajov.

20.11.2020 15:28
eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií SR Eduard Heger
debata (8)

Rezort financií však stále čaká na potrebné žiadosti od dotknutých rezortov. „V prípade peňazí pre mestá a obce čakáme na údaje z ministerstva vnútra,“ informuje ministerstvo financií.

Pri financovaní celoplošného testovania a pri kompenzácii nákladov, ktoré vznikli mestám a obciam, bol zvolený model, na základe ktorého sa samosprávy obracajú na okresné úrady, vysvetľuje. Tie totiž patria práve pod rezort vnútra. „Práve rezort vnútra má k dispozícií zákonný rámec, ako v týchto výnimočných okolnostiach postupovať,“ upozorňuje ministerstvo financií.

Ministerstvo financií v celom procese vystupuje len ako sprostredkovateľ platby, dodáva. „Kým ministerstvo financií nemá oficiálnu žiadosť na uvoľnenie prostriedkov z rezortu vnútra, zdroje uvoľniť nevie,“ tvrdia financi. Zároveň platí, že financie ani nebudú smerovať priamo mestám a obciam, ale na účet ministerstva vnútra. Až to ich následne bude dotknutým samosprávam zasielať.

Rezort financií čaká aj na podklady z ministerstva obrany. „V tomto prípade ide o finančné prostriedky určené pre lekársky personál, ktorý sa na testovaniach zúčastnil,“ vysvetľuje ministerstvo financií.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #testovanie #ministerstvo financií