Mestá vypočuli reštaurácie. Letné terasy nechávajú otvorené, niekde je nájom za euro

Hoci teploty sa už niekde blížia k nule, letné terasy zostávajú v mnohých mestách otvorené. Reštaurácie sa takto snažia aspoň ako-tak vykryť prepadávajúce sa tržby. Pre protipandemické opatrenia totiž fungujú len cez okienko, otvorené majú aj terasy. „Prevádzka terasy v tomto období sama osebe nie je ziskovým riešením, ale je to východisko z núdze,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Zárobky však ani zďaleka nepokryjú náklady na bežnú prevádzku reštaurácií. Otázne podľa Harbuľáka je či vôbec prežijú december, nieto zimu.

20.11.2020 06:00
debata (3)

Slovenské mestá urobili a robia všetko, aby pomohli prevádzkam na svojom území, potvrdil prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček. „Štát by mal byť ten, kto im podá ďalšiu pomocnú ruku, a mal by hľadať cestu, ako krvácajúcim prevádzkam efektívne a férovo pomôcť," povedal.

Až do jari môžu podniky nechať otvorené terasy v Trenčíne. A to úplne bezplatne. Tamojší poslanci to schválili len túto stredu. „Podľa aktuálne platnej úpravy všeobecne záväzného nariadenia mesta Trenčín za záber verejného priestranstva pre letnú terasu nevyrubujeme daň,“ povedala hovorkyňa trenčianskeho mestského úradu Erika Sagová.

V ústrety reštauráciám vyšli aj v Banskej Bystrici. „Podnikatelia môžu mať na Námestí SNP pri svojich prevádzkach zriadené a otvorené terasy aj počas celého zimného obdobia, pričom im zachováme znížený nájom o 80 percent,“ potvrdila hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica Zdenka Mahefková. Väčšina reštaurácií a kaviarní to podľa nej aj využije – niektoré do konca roka, iné až do budúcoročnej letnej sezóny.

Len za euro

„Mesto Trnava už počas prvej vlny koronavírusu znížilo poplatok za exteriérové sedenie počas tohtoročnej sezóny na symbolické jedno euro,“ povedala Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta Trnava. Za bežných okolností by sa sezóna terás v Trnave skončila 15. novembra. Mestskí poslanci sa však počas novembrového zasadnutia dohodli na jej predĺžení do konca februára 2021. O predĺženie stačí požiadať mesto mailom či telefonicky. „Prevádzkam sme umožnili sedenia opláštiť a zabezpečiť vyhrievanie plynovými horákmi,“ hovorí Majtánová.

Za jedno euro prenajíma terasy aj Žilina. „Okrem zníženia nájomného pod terasami na symbolické jedno euro vytvorilo mesto priestor mestským organizáciám a inštitúciám, aby mohli počas trvania preventívnych opatrení kvôli koronavírusu znížiť či odpustiť nájom tretím osobám, čo dovtedy nebolo možné,“ vysvetľuje Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina. Cieľom mesta bolo pomôcť a zmierniť dosahy pandémie na tamojších podnikateľov. Terasy môžu podniky v Žiline prevádzkovať do konca marca 2021. V Žiline sa neplatí poplatok za terasu, ale nájomné za pozemky pod letnými terasami – to je rozdiel oproti terasám vo viacerých mestách na Slovensku.

Terasy môžu prevádzkovať do konca januára budúceho roka aj reštaurácie v Prešove, v bežný rok sa zatvárajú na konci októbra. Radnica odpustila aj poplatky za umiestnenie terás a sedenia. A to už od začiatku novembra. „Z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie na Slovensku museli majitelia v rámci sprísnených bezpečnostných opatrení už po druhý raz zavrieť interiérové časti svojich prevádzok,“ povedal pre agentúru TASR hovorca Prešova Vladimír Tomek.

Ani polovica prevádzok

„Otvorené terasy vdýchnu aspoň čiastočne podnikom život, veď už vyše mesiaca musia fungovať v obmedzenom režime,“ upozorňuje Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Straty však rozhodne nevykryjú, dodala.

„Otvorených je takto menej ako polovica prevádzok,“ hovorí Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro!. Reštaurácie, ktoré takto fungujú, prichádzajú nielen o tržby, mnohé museli aj prepúšťať. „Každý týždeň takéhoto fungovania či nefungovania pribúdajú ďalší,“ hovorí Laš.

Okrem toho mnohým pre vonkajšie priestory aj narástli náklady. „Tam, kde terasy dosiaľ nefungovali, ich bolo potrebné dozariadiť,“ hovorí Laš. Týmto podnikom tak náklady na prevádzku išli radikálne hore. Zabezpečiť treba nielen stoly, deky, ale i ohrievače.

Dotácie na nájom by mali pokračovať

Požiadať o dotáciu na nájomné z prvej vlny je možné do konca novembra. Rezort hospodárstva už vyplatil viac ako 30 miliónov eur pre 14 787 žiadateľom. Pôvodne sa počítalo so sumou dvesto miliónov eur. Požiadať o dotáciu môže nájomník po dohode s prenajímateľom. „Ak sa oni dvaja nedohodnú a prenajímateľ nechce zľaviť, ministerstvo hospodárstva s tým, žiaľ, nevie nič robiť,“ povedala hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková. Ale nájdu sa aj takí, ktorí sa medzi sebou dohodnú a nepotrebujú pomoc od rezortu.

„Ministerstvo v súčasnosti robí všetko pre to, aby mohli o dotácie žiadať aj podnikatelia zasiahnutí druhou vlnou pandémie,“ hovorí Matejková. Išlo by aj o prevádzky, ktoré neboli zatvorené, ale zákazníci sa pre obmedzenia pohybu ľudí do nich nemohli dostať. Aktuálne podľa Matejkovej rokujú a hľadajú možnosti, aby podnikatelia mali nárok na dotácie na nájomné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terasa #reštaurácie a pohostinstvá