Aká bude zima na horách? Minister dopravy chce sezónu zachrániť cez semafory

Opatrnosť a vyčkávanie, tak nateraz vyzerá zimná sezóna na Slovensku. Lyžiarske strediská sa však na zimu chystajú, otázne je, či a koľko bude hostí. Záujem o zimnú dovolenku je nateraz, žiaľ, nulový.

12.11.2020 06:00
sneh, lyže Foto: ,
Neisté je aj to, v akom režime a či budú hotely a lyžiarske strediská počas zimy fungovať. Aj to odrádza ľudí od rezervácií.
debata (22)

"Ľudia vyčkávajú, ako sa vyvinie situácia,“ hovorí riaditeľka tatranského Hotela Lomnica Zuzana Semanová. Podobne ako počas prvej vlny pandémie preto ráta s tým, že väčšina si pobyt rezervuje v poslednej chvíli. Zima však môže byť aj v znamení jednodňovej turistiky či výletu, ako to bolo počas leta, dodáva Semanová.

Zachrániť zimnú sezónu by mohli regionálne semafory, ktoré určia jasné pravidlá a opatrenia v okresoch. Nápad pochádza z dielne ministerstva dopravy. To už na ňom aj pracuje. Rezort dopravy chce byť pripravený na situáciu, keď sa protipandemické opatrenia uvoľnia. Aká bude zimná sezóna? Odpovedať nevie ani samotný minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). „Ak to situácia dovolí a bude sa hovoriť na úrovni vlády o uvoľňovaní, tak už budeme mať regionálne opatrenia pre cestovný ruch na stole, aby mohli byť čo najrýchlejšie schválené a mohli čo najskôr vstúpiť do platnosti,“ povedal.

Podobné semafory fungujú aj v zahraniční, informovala o tom tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková. „Ak niektorý okres bude patriť do červenej zóny, tak sa tamojšie hotely, reštaurácie či lyžiarske strediská budú musieť prispôsobiť prísnejším opatreniam,“ vysvetlila. V okrese, kde bude situácia lepšia, budú opatrenia miernejšie.

Prázdne svahy

"Leto ukázalo, že nemožno očakávať zásadné navýšenie počtu prenocovaní či dovoleniek zo strany domácich návštevníkov,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Ľudia nemajú podľa neho také finančné zdroje, no ani záujem, aby vykryli výpadok zahraničnej klientely. Práve hostia z cudziny však v minulých rokoch tvorili väčšinu návštevníkov slovenských hôr.

Neisté je aj to, v akom režime a či budú hotely a lyžiarske strediská počas zimy fungovať. Aj to odrádza ľudí od rezervácií. "Po skúsenostiach z letných mesiacov je nám jasné, že na prázdnych gréckych plážach bolo omnoho bezpečnejšie ako doma v preplnených akvaparkoch a kúpaliskách,“ hovorí Jana Varinská, generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Všetko bude podľa nej závisieť od epidemiologickej situácie. No nielen tej na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Prví hostia

"Môžeme potvrdiť, že už máme rezervácie na zimnú sezónu,“ hovorí generálna riaditeľka Grand Hotela Kempinski High Tatras Kathrin Noll. Najväčší záujem však očakáva, až keď napadne prvý sneh. Ten by mohol prilákať, podobne ako v minulých rokoch, aj hostí z Česka.

"Keďže situácia s pandémiou je v Európe neistá, predpokladáme, že záujem o lyžovanie vo Vysokých Tatrách bude vysoký,“ dodáva Noll. Práve slovenské hory by mohli byť podľa nej alternatívou pre lyžovačky v rakúskych Alpách.

"Vytvorili sme si vlastný COVID-19 semafor, aby sme dokázali pružne reagovať na vývoj situácie rôznymi opatreniami pre bezpečný pobyt na horách,“ vysvetľuje hovorca Tatry mountain resorts Marián Galajda. Rozhodli sa tu ponúkať skipasy za flexibilné ceny, výhodnejšie ich tak kúpia tí, čo si naplánujú dovolenku vopred.

"O priebehu a začiatku zimnej sezóny môžeme teraz len polemizovať,“ hovorí Miroslav Dobrota, marketingový manažér Park Snow Donovaly. Prípravy sú však aj tu v plnom prúde. Hoci, ako pripomína Dobrota, dnes nikto netuší, aké protipandemické opatrenia budú v zimných mesiacoch v platnosti. Ceny skipasov pri nákupe on-line na Donovaloch nemenili. Pri kúpe v stredisku však budú o päť percent drahšie. Jednodňový skipas pre dospelého lyžiara na sedem hodín vyjde pri nákupe vopred na 22,40 eura, v pokladnici až 32 eur.

Veľké očakávania

Domáci turisti si vyberú Slovensko, očakáva Natália Košútová zo strediska Vrátna v Malej Fatre. „Uvidíme však ako sa vyvinie situácia a aké opatrenia budú v platnosti počas zimných mesiacov,“ hovorí. Aktuálne vo Vratnej Doline prebieha údržba dopravných zariadení a zasnežovanej techniky. „V prípade prijatia preventívnych opatrení týkajúcich sa stredísk budeme situáciu riešiť operatívne,“ hovorí Košútová. Zimná sezóna by sa tu mala začať v polovici decembra.

Na zimu sa už chystajú aj v Bachledovej doline. Začiatok sezóny odhadujú až na Vianoce. "Najväčšou novinkou, ktorá bude v prevádzke práve od zimnej sezóny, bude okolie nástupnej stanice na desaťmiestnu lanovku Gondola Bachledka, kde po rokoch dočasných stavieb budujeme pešiu zónu,“ hovorí Kristína Jakubová zo strediska Bachledka Ski & Sun. Investícia stála tri milióny eur a poskytne kompletné zázemie strediska cestovného ruchu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #zimná lyžovačka #zima 2020