Koniec Dankových rekreačných poukazov? Vláda ich chce zdaniť

Cestovný ruch vlani potiahli aj rekreačné poukazy. Tie presadil bývalý šéf parlamentu Andrej Danko, platili od januára 2019. Vláda však chystá ich zdanenie. Hovorí o tom návrh parlamentného výboru pre financie a rozpočet, ktorý predložil k novele zákona o dani z príjmov. Ak návrh prejde, z poukazov sa budú platiť dane aj odvody. Tratiť tak budú firmy aj ľudia.

03.11.2020 14:54
debata (71)

Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií novela zákona poškodí domácemu cestovnému ruchu. „Návrh považujeme za zásadnú systémovú zmenu, ktorá bude znamenať výrazný pokles počtu domácich turistov nielen v budúcom, ale aj nasledujúcich rokoch,“ upozorňuje asociácia. Poslanecký návrh je podľa nej v priamom rozpore so zámerom vlády poskytnúť pomoc najviac postihnutému odvetviu cestovného ruchu.

„Zásadná úprava sa udiala na zasadnutí Výboru NR SR pre financie a rozpočet bez akejkoľvek odbornej diskusie a možnosti vyjadriť sa k legislatívnemu návrhu,“ hovorí generálny manažér asociácie Marek Harbuľák. Pripomína, že pandémia sa podpísala najmä na cestovnom ruchu. Hotely a reštaurácie od vypuknutia pandémie evidujú najväčšie poklesy tržieb, bojujú o prežitie. Mnohé museli aj prepúšťať. „Táto zásadná zmena, ktorá je predložená, berie tisícom podnikov a ich zamestnancom aj poslednú istotu, ktorú majú v domácich turistoch,“ hovorí Harbuľák.

Asociácia odhaduje pokles prenocovaní v tomto roku až o viac ako 8,7 milióna – teda až o polovicu menej ako v minulom roku. „Viac ako 20 000 malých a stredných podnikov, poskytujúcich služby cestovného ruchu a ich zamestnanci, budú v nasledujúcich mesiacoch a rokoch závisieť od domácich turistov a ich výdavkov,“ upozorňuje Harbuľák.

Ako fungujú rekreačné poukazy?

Peniaze na rekreáciu povinne poskytujú firmy so 49 a s viac zamestnancami. A to na dovolenku, zájazd či detský tábor na Slovensku v dĺžke minimálne dve noci. Získať ho môžu tí, čo vo firme odrobili aspoň dva roky. Zamestnanec má nárok na uhradenie 55 percent ceny dovolenky, najviac však 275 eur ročne. Pričom príspevok je oslobodený od daní a odvodov.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rekreačné poukazy