Pomoc pre firmy a živnostníkov sa zvýši. Vyplácať sa bude do konca marca 2021

Príspevky na udržanie zamestnanosti pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) budú úrady práce a sociálnych vecí poskytovať do konca marca budúceho roka. Od 9. 11. začnú úrady práce prijímať výkazy na ich poskytnutie. V stredu o tom na návrh ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) rozhodla vláda.

28.10.2020 07:49 , aktualizované: 10:18
debata (3)

„Všetky opatrenia sme mohli prijať takto rýchlo, pretože sme sa počas prvej vlny pripravili a uznesením vlády ich vieme len tak zapínať aj v prípade, že parlament nezasadá z dôvodu veľkého množstva pozitívnych prípadov,“ povedal Krajniak na margo prijatých opatrení. Tie boli schválené s pripomienkou týkajúcou sa elektronickej formy komunikácie. „Keď si niekto príde žiadať nový občiansky preukaz, tak chceme, aby mu bol automaticky aktivovaný zaručený elektronický podpis. V prípade, ak by niekto v budúcnosti potreboval žiadať o SOS dotáciu, tak aby komunikácia mohla byť cez zaručený elektronický podpis,“ vysvetlil Krajniak.

„Na základe nich im bude možné vyplácať zvýšenú formu Prvej pomoci plus. Tieto dodatky budú posielané elektronicky v prípade tých žiadateľov, s ktorými úrady práce komunikujú elektronicky. Tým, s ktorými komunikovali písomne, budú posielané poštou,“ priblížil Krajniak. Následne o týždeň od 9. novembra sa začne prijímanie výkazov úradmi práce. „Všetkých žiadateľov by som chcel upozorniť na to, že majú nárok na zvýšenú pomoc za celý mesiac október. Teda nielen od momentu, keď sa sprísnili opatrenia,“ upozornil minister práce.

Rezort práce návrh na predĺženie poskytovania pomoci pre firmy a podnikateľov zdôvodňuje najmä uzatvorením alebo obmedzením činnosti niektorých zariadení rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva SR od 15. októbra tohto roka.

Pomoc pre zamestnávateľov a podnikateľov, ktorú začali dostávať na jar tohto roka počas prvej vlny pandémie, sa zvýši o 50 percent. Pre prevádzkovateľov, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté, pomoc stúpne z 80 percent hrubej mzdy na 80 percent z celkovej ceny práce, teda hrubej mzdy vrátane odvodov zamestnávateľa. Pri tzv. kurzarbeite vláda zvýšila limit mesačného čerpania na jedného zamestnanca na 1 100 eur zo súčasných 880 eur. Aj v tomto prípade sa bude 80 percent maximálneho príspevku počítať z celkovej ceny práce, nie z hrubej mzdy.

Zvýši sa aj štátna pomoc pre firmy a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) pri poklese ich tržieb. Pri poklese tržieb o viac ako 20 % pomoc štátu vzrastie zo 180 eur na 270 eur, pri poklese viac ako 40 % z 300 eur na 450 eur, pri poklese tržieb viac ako 60 % zo 420 eur na 630 eur a pri poklese viac ako 80 % to bude čiastka 810 eur namiesto pôvodných 540 eur. Ak SZČO neplatila sociálne odvody alebo ide o jednoosobovú spoločnosť s ručením obmedzeným, tak sa štátna pomoc zvýši z 210 eur na 315 eur mesačne.

O zvýšenú štátnu pomoc budú môcť firmy a podnikatelia žiadať za obdobie od 1. októbra. Termín, do ktorého budú úrady práce a sociálnych vecí posudzovať, či niekto má zamestnanca alebo má živnostenský list, sa stanovil na 2. september tohto roka. Vláda takisto schválila napríklad aj opätovné poskytovanie SOS dotácií, ale aj pandemický rodičovský príspevok. Žiadosti o SOS dotácie budú úrady práce spracovávať aj vyplácať.

Celková suma pomoci pre firmy a podnikateľov mala na október až december tohto roka pôvodne predstavovať 198 miliónov eur. „Podľa súčasného odhadu budú po prijatí navrhovaných zmien v jednotlivých opatreniach výdavky za október až december predstavovať sumu 389,8 milióna eur,“ uviedlo v materiáli ministerstvo práce a sociálnych vecí. Predĺženie realizácie projektu na január až marec budúceho roka by si malo vyžiadať ďalších 201,8 milióna eur. „Tieto výdavky sú v rámci schváleného finančného limitu 1,38 miliardy eur,“ dodal rezort práce.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak