Dreziny dostali zelenú. Zachránia cestovný ruch?

Parlament schválil vo štvrtok novelu zákona o dráhach. Tá má zjednodušiť prevádzkovanie drezín na Slovensku. Práve tie totiž vidí rezort dopravy ako nádej pre domáci cestovný ruch. Denník Pravda o plánoch ministerstva informoval ešte v polovici júna.

24.10.2020 06:00
dreziny Foto:
Cyklodreziny na Horehroní by mohli opäť jazdiť už na jar budúceho roka.
debata (2)

Novela zákona zmení oprávnenia na vedenie týchto vozidiel. Po novom ich bude môcť viesť aj človek bez oprávnenia. Novela má platiť už od decembra tohto roka. "Prevádzku drezín poháňaných ľudskou silou, ktoré môžu v značnej miere podporiť cestovný ruch, plne podporujeme,“ informuje odbor komunikácie ministerstva dopravy. V doterajšej legislatívne sa s drezinami v turistickom ruchu nepočítalo.

Prví turisti by podľa rezortu dopravy mohli po zmene legislatívy využiť dreziny na Čiernohronskej železnici v Čiernom Balogu na Horehroní a Detskú železnicu Katka v Košiciach. Cyklodreziny na Horehroní by mohli opäť jazdiť už na jar budúceho roka.

Dreziny sú obľúbenou atrakciou v Rakúsku či v Českej republike. Vláda chce podporiť túto voľnočasovú aktivitu u nás. Údaje zo zahraničia hovoria, že smelé plány ministerstva dopravy nemusia vyjsť naprázdno. Dreziny sú v obľube napríklad v susednom Poľsku. "Ich zapožičaniu na tamojších tratiach predchádza nutná rezervácia aj v niekoľkodňovom predstihu,“ povedala hovorkyňa organizácie Košice Región Turizmus Adriána Tomajková.

Práve v Poľsku boli šliapacie dreziny v roku 2015 najlepším turistickým produktom. Ročne si tam na nich zajazdí viac ako 100-tisíc ľudí. Dreziny fungujú aj v susednom Česku a Rakúsku, poznajú ich aj vo Francúzsku, v Belgicku či v Nemecku.

Čo je to drezina?

  • Dreziny v minulosti slúžili na prepravu robotníkov po koľajniciach za prácou. Išlo najmä o ťažko prístupné lokality v lesoch, kam chodili ťažiť drevo.
  • Ide o ľahké železničné vozidlo poháňané ručne alebo aj motorom.
  • Dnes fungujú cyklodreziny na úzkokoľajovej trati Čiernohronskej železničky.

ZDROJ: Horehronie.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #dreziny