Peniaze od štátu dostanú aj zavreté reštaurácie

Hotelieri, majitelia podnikov i sprievodcovia v cestovnom ruchu sa dočkali. Vláda v stredu odklepla schému pomoci pre cestovný ruch v objeme 100 miliónov eur. Pracoval na nej rezort dopravy spolu s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska a Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

21.10.2020 12:17 , aktualizované: 17:58
debata (3)

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal o 100 miliónovej pomoci pre cestovný ruch.

Dlhých sedem mesiacov od vypuknutia pandémie sa o tejto pomoci len šepkalo. Cestovný ruch bol zasiahnutý koronavírusom ako jeden z prvých. "Schéma bola šitá na mieru, aby dokázala reálne a adresne pomôcť cestovnému ruchu,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková. Schéma však bude musieť ešte prejsť protimonopolným úradom a následne musí byť odsúhlasená Európskou komisiou.

Kto má nárok?

O peniaze od štátu budú môcť žiadať hotely, penzióny, kaviarne, turistickí sprievodcovia, akvaparky, zoologické záhrady, zábavné parky, múzea či prevádzky lanoviek a lyžiarskych vlekov. Žiadosť bude môcť zaslať každý, komu v porovnaní s minulým rokom klesli tržby o viac ako 40 percent. "Výška tejto podpory bude závisieť od poklesu tržieb – od 1,4 až do 10 percent tržieb z minulého roka,“ vysvetlila Bruncková.

Zaváži pritom pokles tržieb v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka. Ak reštaurácia zarobila vlani v apríli 60-tisíc eur a počas tohtoročného apríla bola zatvorená, tak od štátu dostane šesťtisíc eur, vysvetľuje riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy Radúz Dula. "V prípade ubytovacieho zariadenia, ktoré malo v apríli 2019 tržbu 20-tisíc eur, schéma štátnej pomoci bude na úrovni dvetisíc eur,“ priblížil Dula. Ak tržby klesli prevádzkam o 60 percent, dostane žiadateľ 6 percent z tržieb z rovnakého obdobia minulého roka.

Aj cestovky

"Cestovným kanceláriám aj agentúram pomôžeme bez ohľadu na to, či pomáhajú, alebo nepomáhajú priamo domácemu cestovnému ruchu,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Cestovné kancelárie sú dôležitým segmentom národného hospodárstva a tomu tiež treba pomôcť. Štátna tajomníčka taktiež uviedla, že rezort dopravy komunikuje aj s ministerstvom hospodárstva a kultúry, aby sa schémy z jednotlivých ministerstiev neduplikovali. "Základom pre poskytovanie štátnej pomoci u nás je kód ekonomických činností,“ povedala Bruncková. Od avizovania schémy štátnej pomoci zriadili na pôde ministerstva dopravy infolinku a kontaktnú emailovú adresu, kde poskytujú informácie a podnety.

Doležal zisťuje kapacity hotelov

Pozitívne testovaní občania budú môcť využiť slovenské hotely počas svojej karantény, tvrdí minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Oznámil to v stredu po rokovaní vlády. Doležal dostal úlohu osloviť Asociáciu hotelov a reštaurácií Slovenska a zistiť, aké kapacity majú hotely na prípadnú dobrovoľnú karanténu.

Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení sú podľa slov ministra ochotní poskytnúť svoje ubytovacie kapacity pre pozitívne testovaných občanov. Avšak v hoteloch či penziónoch by musel byť zabezpečený špeciálny režim stravy. A museli by byť bez bežných klientov. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska už o tom rokuje aj s Asociáciou slovenských kúpeľov, informoval jej generálny manažér Marek Harbuľák. Počas prvej vlny pandémie vyčlenili hotelieri dobrovoľne 900 lôžok pre ľudí v štátnej karanténe.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #andrej doležal #MDV SR