Odborári podali podnet na ministra práce. Chcú prešetriť jeho postup v prípade tripartity

Protizákonný, tak vidia odborári postup ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Konfederácia odborových zväzov (KOZ) preto podala podnet na Generálnu prokuratúru. Nepozdáva sa jej postup ministra nielen v prípade pri sociálnom dialógu, ale i pri zmenách v Zákonníku práce.

20.10.2020 11:55 , aktualizované: 15:44
debata (18)

„Pohár trpezlivosti z našej strany pretiekol,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško. Upozornil, že minister práce odbory úmyselne vylučuje zo spoločných rokovaní a nie je ochotný spolupracovať. To sa podľa Magdoška ukázalo už v lete pri rokovaniach o minimálnej mzde. Odborári vtedy tripartitu opustili po tom, čo minister práce pokračoval v diskusii za zatvorenými dverami len s predstaviteľmi zamestnávateľov. "Podľa nášho názoru minister flagrantne a naďalej porušuje zákony tejto krajiny,“ povedal Magdoško KOZ však prekáža aj novela Zákonníka práce, ktorá mení výšku minimálnej mzdy, príplatky za prácu v noci, sobotu a nedeľu, ale aj automat z dielne bývalej vlády. Práve podľa neho mali najnižšie platy stúpnuť od budúceho roka na 656 eur v hrubom mesačne.

Aj preto odborári osobným listom vyzvali všetkých 150 poslancov parlamentu, aby novelu zákona o minimálnej mzde a vládny návrh zákona o 13. dôchodku neschválili. Bez úspechu. „Tieto zákony výrazne znižujú mzdové a sociálne štandardy pracujúcich a oslabujú postavenie práv zamestnancov,“ tvrdia odborári. Okrem toho podľa platného zákona o minimálnej mzde sa má minimálna mzda v prípade, že sa na nej sociálni partneri nedohodnú ani po 15. júli, vypočítať podľa automatu, upozornili. Krajniak však podľa odborov obišiel zákon aj pri novele Zákonníka práce, konkrétne pri zmene minimálnych mzdových nárokov a zmene príplatkov za víkend či nočné. "Bez pripomienkového konania porušil zákon o tvorbe právnych predpisov, ktorý na Slovensku platí,“ povedal Magdoško.

Odborári kritizujú aj to, že boli obídení pri tvorbe štátneho rozpočtu na budúci rok. Ten minulú stredu schválila vláda bez prerokovania v tripartite. „Zákon o trojstranných rokovaniach jednoznačne hovorí, že tripartita dohaduje stanoviská v oblasti štátneho rozpočtu,“ upozornil Magdoško. Niečo podobné sa doteraz ešte nestalo, dodal. Odborári netušia, prečo ich minister práce vylučuje z rokovaní. "Dopredu sme zverejnili termíny protestných zhromaždení a keďže pán minister Krajniak naplánoval rokovania práve na rovnaký čas, slušne sme sa ospravedlnili,“ dodávajú odborári. Aj preto chcú v protestoch pokračovať.

Krajniak: odborári sú na ministerstve vítaní

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že sa komunikácii s odborármi nebráni a na pôde jeho ministerstva sú vítaní. „Tak ako som v minulosti pozýval zástupcov zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov aj predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov na rokovanie týkajúce sa nových zákonov a legislatívnych iniciatív, ktoré sú v parlamente, aj v pondelok som pozval predstaviteľov KOZ na rokovanie predsedníctva tripartity, ktoré sa má uskutočniť tento týždeň,“ avizoval Krajniak. Odborári môžu podľa neho na pôdu ministerstva prísť s akoukoľvek témou, o ktorej chcú rokovať.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #práva #KOZ