Slovenské banky zavedú novú platobnú službu payme

Vďaka jednotnému štandardu si klienti budú môcť vymieňať informácie o platbe, a to bez ohľadu na to, v ktorej banke majú vedený platobný účet.

19.10.2020 16:08 , aktualizované: 17:08
kreditná karta Foto:
Payme je platobný odkaz a vo svojej podstate predstavuje žiadosť o platbu, pomocou ktorej je informácia o platobných údajoch zasielaná platiteľovi formou hypertextového odkazu.
debata (1)

Slovenská banková asociácia (SBA) v spolupráci so svojimi členskými bankami vytvorila nový jednotný štandard platobného odkazu, na ktorom je postavená služba payme. Vďaka nemu si klienti budú môcť vymieňať informácie o platbe, a to bez ohľadu na to, v ktorej banke majú vedený platobný účet.

„Naším zámerom bolo vytvoriť jednoduchý a užívateľsky atraktívny spôsob, ako v mobilných aplikáciách sprístupniť platobné údaje bez potreby ich prácneho prepisovania,“ vysvetlila výkonná riaditeľka SBA Milena Koreňová.

Payme funguje v každej četovacej aplikácii. Klient sa nemusí nikde prihlasovať, registrovať a zadávať osobné údaje. Pre klientov bánk je navyše úplne zdarma. Všetky výhody novej služby budú môcť užívatelia využívať až po pripojení bánk k payme a po úprave mobilnej aplikácie banky, aby umožnila vytváranie a prijímanie platobného odkazu.

Čo je payme a ako bude fungovať?

Payme je platobný odkaz a vo svojej podstate predstavuje žiadosť o platbu (request to pay), pomocou ktorej je informácia o platobných údajoch zasielaná platiteľovi formou hypertextového odkazu. Klient si v aplikácii svojej banky alebo na webovej stránke payme.sk vytvorí žiadosť o platbu, ktorú následne pošle prostredníctvom četovacej aplikácie, SMS alebo emailom.

Ten, komu bola žiadosť o platbu určená, bude kliknutím na odkaz presmerovaný do svojej bankovej aplikácie, kde sa mu zobrazí predvyplnený platobný príkaz, ktorý autorizuje bežným spôsobom. Prevod z účtu na účet medzi bankami prebieha v štandardných termínoch. V prípade, ak platiteľova banka payme ešte nepodporuje, vytvorený odkaz ho presmeruje na stránku s platobným QR kódom a platbu uhradí klient jeho naskenovaním.

Štandard je nevyhnutným predpokladom pre zavedenie služby payme. Pristúpenie k štandardu, ktoré zabezpečí prepojenie platobného odkazu s bankovou aplikáciou, je pre členov SBA dobrovoľné. Ako doplnil analytik asociácie Marcel Laznia, v súčasnosti do projektu nie je zapojená ešte žiadna banka. No v horizonte troch až štyroch mesiacov sa zapoja banky, ktoré pokryjú viac ako 70 % trhu.

Ako prvá sa pripojí Tatra banka. „Už 20. októbra sprístupníme službu svojim klientom,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová. VÚB banka počíta pre internetbanking so službou do konca tohto roka a pre mobilné bankovníctvo v prvom kvartáli budúceho roka. „Naši klienti si obľúbili podobné funkcie, ktoré máme už dlho zakomponované v našej aplikácii,“ skonštatoval hovorca VÚB banky Dominik Miša.

ČSOB sa plánuje k štandardu služby payme pripojiť do konca tohto roka. „Cieľom je ešte viac uľahčiť bezhotovostný platobný styk pre našich klientov, a to aj prostredníctvom platforiem sociálnych sietí, pri zachovaní vysokej miery bezpečnosti s využitím už existujúcej infraštruktúry na strane bankovej aplikácie a systémov,“ povedala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Ambíciu zapojiť sa má aj Poštová banka. Otázka presnejšieho načasovania je však podľa hovorkyne Lýdie Žáčkovej aktuálne otvorená a bude závisieť od viacerých faktorov. O presnom spustení budú klientov vopred informovať.

So zavedením služby počíta aj Slovenská sporiteľňa. Ako povedala hovorkyňa sporiteľne Marta Cesnaková, intenzívne pracujú na tom, aby klienti mohli túto digitálnu novinku používať čo najskôr. „Predpokladáme, že by sme ju spustili v januári budúceho roka. Do budúcna tiež predpokladáme, že táto služba v kombinácii s instantnými platbami povedie k novým, inovatívnym spôsobom platenia,“ skonštatovala Cesnaková.

Napríklad internetová banka 365.bank už vlastné riešenie má, ktoré funguje na podobnom princípe ako payme. „Aj vzhľadom na existujúce vlastné riešenie budeme zvažovať naše zapojenie v budúcom roku,“ informuje PR manažérka 365.bank Linda Valko Gáliková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská banková asociácia #payme #platobná aplikácia