Prieskum: Slováci registrujú menej hostí v reštauráciách. Boja sa, že ich obľúbené podniky skončia

Takmer dve tretiny Slovákov tvrdia, že keby ich obľúbená reštaurácia ukončila svoju prevádzku v dôsledku koronakrízy, pocítili by to ako nepriaznivú zmenu vo svojom živote.

14.10.2020 12:10
reštaurácia, obed, koronavírus, rúško Foto:
Ľudia negatívne vnímajú nielen znížený počet návštevníkov v reštauráciách, ale aj redukciu ponuky a menej personálu.
debata (2)

Podľa prieskumu si väčšina Slovákov uvedomuje, že zatváranie podnikov je reálnou hrozbou, pretože takmer 72 % z oslovených si všimlo vo svojich obľúbených podnikoch zásadnú zmenu, ktorou je výrazne znížený počet hostí, aj keď majú štandardne otvorené. Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu pre spoločnosť Edenred Slovakia v prvej polovici októbra v súvislosti s iniciatívou „Poďme sa najesť“.

Z ďalších výsledkov prieskumu vyplýva, že Slováci na zmeny, ktoré sa v dôsledku koronakrízy dejú v reštauráciách a stravovacích zariadeniach, reagujú a vnímajú ich. Najviac (49,4 percenta) si to všimli mladí ľudia vo veku od 18 do 26 rokov, ale aj v ostatných vekových kategóriách zmeny zaznamenalo od 34 do 38 percent opýtaných.

Kým takmer každý štvrtý hosť v reštauračných zariadeniach v Bratislavskom kraji, ktoré ostali po prvej vlne opatrení otvorené, zaznamenal zníženie počtu personálu, čo sa prejavuje napríklad dlhším čakaním na jedlo, v Trenčianskom kraji si takmer 15 % všimlo, že reštaurácie významne zredukovali svoje menu.

Najvýraznejšie zo všetkých zmien, ktoré sa udiali, ľudia podľa prieskumu vnímajú, že čoraz viac stolov a stoličiek v reštauráciách zíva prázdnotou, pretože zákazníci sa do reštaurácií buď boja chodiť, alebo musia obmedzovať svoje výdavky. Celkovo trend vyprázdňovania reštaurácií zaznamenalo 71,8 percenta opýtaných, v Prešovskom kraji dokonca 80,6 percenta.

2 debata chyba