VIDEO: Odborári štrajkovali pred ministerstvom práce. Nechcú zmeny v tripartite

Odborári nesúhlasia s pripravovanými viacerými legislatívnymi zámermi vlády, v rámci ktorých sa má zmeniť aj zastúpenie zamestnancov v tripartitných rokovaniach. Svoj nesúhlas prišli vyjadriť pred ministerstvo práce.

13.10.2020 10:19 , aktualizované: 11:58
debata (127)
Video

A to za dodržania všetkých platných nariadení a hygienických opatrení. Na mieste až do obeda protestovalo šesť odborárov a aj viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. "Chceli sme poukázať na znižovanie sociálnych, mzdových a pracovno-právnych štandardov zamestnancov na Slovensku,“ povedala. Pokračovať chcú odborári v protestoch aj napriek opatreniam, ktoré rešpektujú. Väčšina ich aktivít sa tak presunie do online priestoru. Chcú totiž podľa Uhlerovej aj naďalej upozorňovať na kroky vlády, ktoré ovplyvnia nielen zamestnancov, ale aj fungovanie odborov a sociálneho dialógu.

V posledných týždňoch tak vyšli odborári do ulíc v mestách po celom Slovensku. Od polovice septembra protestovali v Košiciach, Poprade, Banskej Bystrici, Žiline, Trenčíne a Trnave. „Sociálny dialóg nie je hra, sociálny dialóg je nástroj, ktorý učí dialógu a eliminuje tak nebezpečný diktát. Zamestnanci nie sú poddaní, ale sú sebavedomou súčasťou demokracie,“ uviedol prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško. Novela Zákonníka práce, ktorú chystá rezort ministra práce Milana Krajniaka totiž výrazne mení tripartitu. Ministrovi sa máli zastúpenie odborov. Okrem Konfederácie odborových zväzov by tak mali pribudnúť ďalší zástupcovia zamestnancov. A to napríklad Moderné odbory Volkswagen. Tie sa už nechali počuť, že by na rokovania chodili radi.

Nezhody však začali už v lete pri rokovaní o výške minimálnej mzdy – kým odborári trvali na zachovaní automatu z dielne bývalej vlády, firmy chceli najmenšie platy zmraziť. Olej do ohňa prilial minister práce, keď rokoval so zamestnávateľmi samostatne, tvrdia odborári. Tí na protest rokovania opustili. Viesť sociálny dialóg nebolo podľa šéfa KOZ nikdy jednoduché a vyžadovalo si to veľké úsilie. "Sme si toho vedomí, a to nielen preto, že viesť sociálny dialóg je súčasťou dohovorov Medzinárodnej organizácie práce, ktorej je Slovenská republika členom,“ dodal Magdoško.

Napokon šéf rezortu práce rázne zmaril nádeje odborárov na skokové zvýšenie najmenších platov v budúcom roku. Podľa automatu schváleného bývalou vládou sa totiž mali na budúci rok dostať až na 656 eur. Po ťahaniciach na tripartite a veľkých rečiach o zmrazení minimálnej mzdy je na stole kompromis. A to 623 eur. Ľudia s najnižšími zárobkami si tak od Nového roka prilepšia presne o 43 eur mesačne.

Krajniak potom prišiel s kompromisným návrhom. Ten síce minimálnu mzdu dvíha, no ruší pre ďalšie roky naviazanie príplatkov za prácu na výšku minimálnej mzdy. Z toho dôvodu sa KOZ obrátila listami ako na prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú, tak aj na predsedu vlády Igora Matoviča.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #eko