Ukladanie dát o užívateľoch internetu je neprípustné, rozhodol Európsky súd

Podľa európskeho Súdneho dvoru je paušálne ukladanie dát volajúcich a užívateľov internetu možné len v prípade, že štáty čelia "vážnemu ohrozeniu národnej bezpečnosti".

07.10.2020 14:14
mobil, sledovanie, telekomunikácie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Paušálne zhromažďovanie a ukladanie dát volajúcich a užívateľov internetu nie je prípustné. Rozhodol o tom dnes Súdny dvor Európskej únie. Vlády členských krajín EÚ podľa neho môžu požadovať po operátoroch „všeobecné a necielené“ ukladanie dát a prístup k nim len v prípade boja so závažnou trestnou činnosťou či „vážneho ohrozenia národnej bezpečnosti“.

O zhromažďovanie, ukladanie a prístup k elektronickým dátam volajúcich a užívateľov internetu sa v mnohých krajinách EÚ už roky sporia politici a zástupcovia bezpečnostných zložiek s ochrancami ľudských práv a spotrebiteľov. Kým priaznivci masového ukladania dát argumentujú národnou bezpečnosťou, odporcovia sa obávajú obmedzenia základných ľudských práv.

Súd sa zaoberal práve otázkou, či jednotlivé členské štáty EÚ môžu nariadiť poskytovateľom komunikačných služieb povinnosť masovo ukladať dáta svojich zákazníkov, bez toho, aby existovalo konkrétne podozrenia.

Dnešné rozhodnutie súdneho dvora, ktorý sa zaoberal prípadmi z Francúzska, Belgicka a Británie, by podľa agentúry Reuters mohlo v dôsledku obmedziť právomoci tajných služieb v Európskej únii.

Podľa súdu je totiž paušálna ukladanie dát volajúcich a užívateľov internetu možné len v prípade, že štáty čelia „vážnemu ohrozeniu národnej bezpečnosti“. To pritom musí byť „skutočné, aktuálne či dohľadnej“. Aj v takom prípade by mal byť ale prístup vlád a bezpečnostných zložiek k týmto dátam obmedzený na dobu, kedy to bude potrebné.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #operátori #Súdny dvor EÚ #ochrana súkromia