Smer sa obrátil na Ústavný súd so žiadosťou o posúdenie núdzového stavu

Opozičný Smer sa obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti núdzového stavu. Na sociálnej sieti o tom v pondelok večer informoval poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda strany Smer Robert Fico.

05.10.2020 11:19 , aktualizované: 19:26
debata (113)

„Smer-SD nemôže akceptovať právnu neistotu, ktorú svojou neprofesionalitou rozosieva vláda Igora Matoviča (OĽANO),“ uviedol poslanec NR SR.

„Argumentujeme tým, že vláda SR neohraničila územia, na ktorých núdzový stav platí a na ktorých neplatí,“ uviedol Fico na pondelkovej doobednej tlačovej konferencii. Strane chýbalo ešte niekoľko podpisov poslancov, preto vyzval odídencov zo Smeru, ktorí pôsobia v novej strane Hlas-SD, aby sa k návrhu pridali. Ústavný zákon o bezpečnosti štátu podľa Fica hovorí, že vláda musí povedať, na akom území je núdzový stav vyhlásený. Ústavný súd má podľa Fica rozhodnúť do desiatich dní.

Problémom je podľa neho tiež to, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Fico ešte uplynulý týždeň hovoril, že rozhodnutie o núdzovom stave prijala vláda mocensky a silou, a je nekvalifikované a protiústavné. V rozhodnutí o vyhlásení núdzového stavu mu chýba odôvodnenie, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) minulý týždeň reagoval, že vláda vyhlásila núdzový stav bez toho, aby obmedzila základné ľudské práva a slobody.

Smer kritizuje reformný plán

Opozičná strana Smer kritizuje už dlhšie nielen samotný reformný plán, ale aj spôsob jeho prípravy – za zatvorenými dverami.

Minister financií Eduard Heger pri predstavení materiálu potvrdil len to, že vláda nemá žiadny plán, upozornil šéf Smeru Robert Fico. Z materiálu, ktorý dnes totiž minister zverejnil, podľa Fica nie je vôbec jasné, kam chcú peniaze z únie dať. "Kde je boj proti pandémii. Keď čítam tento dokument nenachádzam tu ani dôsledky pandémie ani to, čo s ňou ideme urobiť,“ povedal.

VIDEO: Vláda nemá žiadny plán, tvrdí Fico.

Video

"Je to veľmi podobné materiálu, čo unikol do médií,“ povedal bývalý minister financií Ladislav Kamenický. Hoci sú pri reformách sumy, nie je celkom jasné, na čo budú použité. Je potrebná štvornásobná rýchlosť, aby sa vyčerpali tieto prostriedky. Kamenický očakával, že materiál bude už obsahovať konkrétne projekty, nielen sumár možností.

"Slovensko je z pohľadu HDP najpriemyselnejšia krajina únie, preto by som začal rokovať s podnikmi, čo by im pomohlo,“ povedal Fico. Práve firmy by mali podľa neho povedať, čo presne potrebujú, aby naštartovali inovácie. A to nie cez školstvo, ale priamo do fabrík. Ako druhé by bolo podľa šéfa Smeru riešiť, ako dostať peniaze k ľuďom v rámci nejakých podpôr.

Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej by mali členovia vlády predstaviť okamžité opatrenia odstraňujúce negatívne dosahy druhej vlny pandémie, bude v stredu 7. októbra od 13.00 h. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #reformný plán