Vláda chce na opravu cesty medzi Muráňom a Prednou Horou vyčleniť 8 miliónov eur

Cestu ešte v júli poškodila prívalová voda na niekoľkých úsekoch. Len za jeden deň tu spadlo viac ako 130 milimetrov zrážok, pričom meteorologická stanica na Telgárte, ktorá je vzdialená vzdušnou čiarou len 11 km, zaznamenala celkový denný úhrn len 0,7 mm. Vláda na jej opravu chytá vyčleniť osem miliónov eur, čo je o vyše polovicu menej ako suma, ktorú navrhoval Banskobystrický samosprávny kraj. Ten žiadal prostriedky vo výške 19 miliónov eur.

01.10.2020 08:55 , aktualizované: 10:59
debata (23)

Projekt nechala vláda prehodnotiť aj Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý posudzoval technické detaily projektu a vyčíslil výslednú sumu. Stavené firmy, ktoré dokážu daný úsek cesty opraviť, majú svoje ponuky zasielať vláde do piatich dní. Tá ich nakoniec posunie kraju. Vyzval ich na to vedúci Úradu vlády Július Jakab.

Matovič skonštatoval, že na základe prieskumu si povedia, aká je objektívna cena zákazky. Ministerstvo následne poskytne pomoc maximálne vo výške, ktorá vyjde z prieskumu trhu. „Očakávame, že tá cena by nemala byť výrazne iná ako tých 8 miliónov eur,“ povedal riaditeľ ÚHP Štefan Kišš. Premiér poznamenal, že túto zákazku chcú použiť ako vzorový príklad toho, ako vláda pristupuje k verejným prostriedkom.

Na ceste medzi Muráňom a Muránskou Hutou je poškodenie na piatich kilometroch medzi kilometrom 24 a 29, na ceste tretej triedy v smere z Revúcej do Muránskej Zdychavy zase medzi kilometrami päť až sedem.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Muráň #predná hora