Minister Krajniak pre bojkot KOZ zrušil plánované rokovanie tripartity

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak zrušil rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR (HSR), ktoré sa malo uskutočniť 28. septembra tohto roka. Predstavitelia Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) sa totiž na tomto rokovaní odmietli zúčastniť.

24.09.2020 11:04
debata (12)

„Konfederácia odborových zväzov SR v pondelok 21. septembra 2020 emailom oznámila neúčasť svojich zástupcov na zasadnutí predsedníctva Hospodárskej a sociálnej rady SR a aj na plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministra práce a sociálnych vecí Eva Rovenská. Budúcotýždňové rokovanie tripartity sa tak podľa nej muselo zrušiť, keďže pre neprítomnosť zástupcov KOZ nie je HSR uznášaniaschopná a nemôže prijímať závery z rokovania.

„Vláda Slovenskej republiky a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky má úprimný záujem pokračovať v sociálnom dialógu so zástupcami zamestnancov a zástupcami zamestnávateľov,“ povedala hovorkyňa šéfa rezortu práce a sociálnych vecí. Minister práce Milan Krajniak je podľa nej pripravený rokovať s každým partnerom, ktorý chce rokovať a viesť sociálny dialóg s cieľom čo najlepšie zastupovať záujmy obyvateľov Slovenska.

Predstavitelia KOZ opustili augustové rokovanie tripartity a prerušili sociálny dialóg. Ako vtedy na brífingu uviedol prezident KOZ Marián Magdoško, reagovali tým na konanie ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka, ktorý pozval na individuálne rokovania o výške budúcoročnej minimálnej mzdy len zástupcov zamestnávateľov. Minister Krajniak v reakcii na kroky odborárov avizoval zmenu zákona o tripartite tak, aby zamestnancov v tripartite okrem KOZ zastupovali najmenej dva ďalšie subjekty. Takýto legislatívny návrh už predložil do pripomienkového konania. Ak ďalšie subjekty podľa tohto návrhu nespĺňajú súčasné kritérium na členstvo v HSR, ďalší zástupca zamestnancov sa doplní do tripartity podľa veľkosti subjektov. Záujem o miesto v tripartite už prejavili Moderné odbory Volkswagen.

Zamestnávateľov v Hospodárskej a sociálnej rade SR v súčasnosti zastupujú štyri organizácie, a to Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácia priemyselných zväzov a Združenie miest a obcí Slovenska. Záujmy zamestnancov obhajuje len Konfederácia odborových zväzov SR.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #tripartita #KOZ #Milan Krajniak