Mobilné siete 5G budú stáť minimálne 300 miliárd

O mobilných sieťach piatej generácie sa v poslednom období hovorí veľa. Konšpirátori sa boja, že nám zničia zdravie, politici, že nás bude Čína cez ne špehovať. Nič to však nemení na tom, že bez nich nebude únia konkurencieschopná.

24.09.2020 06:00
debata (15)

Vie to aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej je technológia 5G kľúčovým faktorom pre budúcnosť Európy. Preto chce, aby sa do konca budúceho roka jednotlivé členské štáty dohodli na tom, ako ich čo najlepšie a najrýchlejšie uviesť do praxe.

Zneužitia čínskych zariadení sa báť netreba, táto problematika sa rieši v únii koordinovane. Brusel vydal ešte v januári takzvaný 5G toolbox. Ten posudzuje riziká a aj navrhuje opatrenia pri zavádzaní 5G technológií v členských krajinách.

Chystá sa vyhláška

U nás uplatnenie siete piatej generácie rieši Národný bezpečnostný úrad v spolupráci s operátormi. Pripravuje sa už aj návrh vyhlášky, ktorá bude riešiť bezpečnosť. "Komunikácia s operátormi je dôležitá práve v tejto fáze, keď sa ešte len pripravujú na nákup nových technológií,“ vysvetlil hovorca úradu Peter Habara. Následné určovanie pravidiel po ich nasadení by podľa neho mohlo vyvolať dodatočné investície.

Rýchle 5G siete po ich rozšírení umožnia prenášať dáta vzduchom rovnakou rýchlosťou, akú dnes dosahuje optické pripojenie. Video v plnom rozlíšení, ktoré sa dnes sťahuje päť minút, sa bude dať stiahnuť za menej ako minútu. Vďaka nej desiatky tisíc ľudí na koncertoch alebo športových podujatiach budú mať bez problému dostupný rýchly a predovšetkým stabilný internet. Siete piatej generácie taktiež umožnia rýchlejší rozvoj internetu. Bez 5G sietí s rýchlou odozvou nebude možné ani zaviesť autonómne autá.

Ambiciózny projekt

Budovanie 5G sietí však bude extrémne náročné, analytici hovoria, že je to vôbec najambicióznejší telekomunikačný projekt tejto dekády. Pokrytie Európy 5G sieťou bude podľa základných odhadov stáť 300 až 500 miliárd eur, myslí si šéf nemeckého Telekomu Timotheus Höttges. Podľa analýzy EIDATE Digiworld bola ku koncu júna tohto roku aspoň jedna komerčná 5G sieť len v 14 z 27 krajín EÚ, čo je málo. Preto Európska komisia chce, aby sa náklady znížili čo najviac a jednotlivé krajiny pri ich zavádzaní spolupracovali.

To možno dosiahnuť harmonizovanými opatreniami, napríklad tým, že prevádzkovatelia sietí a operátori sa budú deliť o infraštruktúru, koordinovať stavebné práce a získavať potrebné povolenia na zavádzanie. Na základnú dohodu majú čas do konca marca budúceho roka.

Sieťami 5G sa zrýchľovanie mobilného internetu ani zďaleka neskončí. Už dnes sa hovorí o ďalšom projekte, mobilných sieťach 6G. Táto technológia by mala poskytovať špičkovú rýchlosť prenosu dát 1 000 Gbit/s, čo je 50-násobne rýchlejšie, ako zatiaľ predpokladané maximá v 5G sieti.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #5G sieť