Heger už vie, kde použiť európske miliardy. Posledné slovo bude mať koalícia

Len niekoľko týždňov zostáva Slovensku do bruselského termínu na zaslanie Plánu obnovy. V ňom by mali byť konkrétne návrhy, ako použijeme 7,5 miliardy eur z európskej kasy.

10.09.2020 15:43
debata (49)

Na prípravu slovenského návrhu dozerá rezort ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO). Ten aktuálne dolaďuje prvý nástrel opatrení známy aj ako reformný plán „Moderné a úspešné Slovensko“. Dokument má nateraz okolo sto strán. Práve z neho má vzniknúť slovenský Plán obnovy. Prejsť však ešte musí koaličným sitom. Práve v koalícii sa majú doladiť priority. "Máme tu dva dokumenty. Jeden je dokument reforiem a druhy je Plán obnovy, čo je akoby taká podmnožina, také dieťa, ktoré vznikne z toho reformného plánu,“ povedal minister financií na stretnutí s vybranými novinármi.

Do polovice októbra, keď sa bude Plán obnovy zasielať Európskej komisii, zostáva reálne len niečo vyše mesiaca. "Akonáhle to bude v takej fáze, že budeme môcť zverejniť vyladený dokument, zverejníme ho,“ povedal Heger. Predpokladá, že to bude v najbližších týždňoch.

Posledné úpravy však nerobí len Slovensko, ale aj Brusel. Stále sa totiž ladí, čo by v plánoch jednotlivých krajín malo a mohlo byť a čo už nie. Najprv sa totiž hovorilo, že peniaze by mali ísť na reformy. Teraz, naopak, sú v hre skôr konkrétne projekty a investície, spresnil Heger. „Predtým sa hovorilo o tom, že bude vedieť refinancovať aj niektoré náklady spojené s reformami, ktoré nie sú o konkrétnej investícii, ale je to doplnenie rozpočtu, napríklad na zvýšenie platu učiteľov alebo podobne,“ povedal minister.

Prioritou má byť podľa Hegera školstvo, infraštruktúra s dôrazom na zelené ciele či digitalizácia. „Potrebujeme urobiť fiškálne reformy, potrebujeme urobiť reformu dôchodkového systému. Nezabúdajme na to, že Slovensko z hľadiska demografie je jedna z najohrozenejších krajín,“ povedal Heger.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Eduard Heger #plán obnovy