Slováci sú napriek koronakríze druhou najväčšou skupinou zahraničných turistov v Česku

Slováci sú v rámci zahraničných turistov prichádzajúcich do Českej republiky napriek koronakríze podľa počtu stále na druhom mieste. Vyplýva to z údajov českého štatistického úradu. V júni a v júli pritom bolo Česko pre Slovákov najčastejšie navštevovanou zahraničnou destináciou. Ukázali to údaje Tatrabanky, ktorá medziročne porovnávala počet transakcií platobnými kartami. Uviedla to česká agentúra CzechTourism.

09.09.2020 14:35
debata (8)

Počas júla, čiže prvého mesiaca letných prázdnin, však celkový počet zahraničných turistov v ČR klesol o 71,8 percenta, čiže o takmer 700-tis. na 268-tisíc. Do českých hotelov v júli prišlo celkovo 911-tis. hostí, čo bol pokles o 39,2 percenta. O takmer 100-tis. čiže o 17,7 percenta však stúpol počet domácich hostí na 643-tisíc.

„Výrazne vzrástol záujem domácich hostí a štvor- a päťhviezdičkové hotely. Počet hostí v päťhviezdičkových hoteloch vzrástol oproti vlaňajšiemu júlu o takmer 100 percent (z 8 600 na 16 900) a v hoteloch so štyrmi hviezdičkami bol rast počtu domácich hostí o 42 percent,“ povedal Jan Herget, riaditeľ agentúry CzechTourism.

„Nemci mali dovolenku tráviť predovšetkým v Nemecku, čo potom potvrdil aj overbooking tamojších aj v minulosti často navštevovaných destinácií. Tí, ktorí vycestovali do zahraničia, zamierili predovšetkým do susedných štátov, vrátane Česka. Podľa týždenných predikcií spoločnosti TrevoTrend zostáva medzi opýtanými záujem o Česko na podobných hodnotách ako v roku 2019,“ konštatovala Markéta Chaloupková, riaditeľka zahraničného zastúpenia agentúry CzechTourism v Nemecku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #turizmus