Cigarety pôjdu hore. Heger hľadá peniaze

Fajčiari si za svoj zlozvyk priplatia. Hlbšie do vrecka budú musieť siahnuť aj tí, čo uprednostňujú čoraz populárnejšie elektronické cigarety. A to už od februára budúceho roka. Za všetkým je novela o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú chystá rezort ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO).

07.09.2020 06:00
debata (288)
infograf, fajčenie, cigarety

Návrh si však v medzirezortnom pripomienkovom konaní vyslúžil vlnu kritiky. Podľa mnohých ide o spôsob, ako narýchlo zaplátať dieru v rozpočte. O podobný kúsok sa pokúsil ešte vlani aj bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer). Jeho novela mala do štátnej kasy priniesť 101 miliónov eur. Kamenického návrh vtedy zastavil bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý sa oháňal porušením koaličnej zmluvy.

Nové vedenie rezortu financií si od návrhu sľubuje zvýšenie daňových príjmov o 103,7 milióna eur v budúcom roku. V roku 2022 až o 140,9 milióna eur, rok nato takmer o dvesto miliónov eur. Bráni sa aj tým, že úprava sadzieb spotrebných daní je spomínaná aj v programovom vyhlásení vlády a je len pokračovaním ich pravidelného zvyšovania.

Už od februára budúceho roka by sa tak cena škatuľky mala zvýšiť priemerne o 40 centov. Rok nato o ďalších 0,20 eura. Fajčiari by tak od nového roka za škatuľku zaplatili okolo 3,70 eura a viac.

Ešte výraznejšie si však priplatia tí, čo obľubujú menej škodlivé bezdymové tabakové výrobky. Cena elektronických cigariet by stúpla o 50 centov za balenie. Tabak v nich je totiž teraz zdanený len do výšky 44 percent toho v bežných cigaretách, po novom by to bolo 73 percent. Najlacnejšie balenie by tak vyšlo aj na štyri eurá.

Bezdymovým tabakovým výrobkom zatiaľ holduje len desať percent celkovej populácie dospelých fajčiarov, teda okolo 180-tisíc ľudí. Preto sa z ich predaja vyberie do štátneho rozpočtu len približne päť miliónov.

Video
O spotrebných daniach a ich vplyve na našu peňaženku hovorí Radovan Ďurana, analytik INESS.

Bič na "zdravšie“ cigarety?

Takmer stopercentné zvyšovanie dane na menej škodlivú alternatívu sa zdá tabakovým výrobcom nezmyselné. „Nižšie riziko bezdymových tabakových výrobkov potvrdzujú aj nezávislé medzinárodné inštitúcie z USA, Veľkej Británie alebo Nového Zélandu. Veríme, že aj tieto fakty by sa mali odzrkadliť v prístupe k regulácii a zdaňovaniu týchto výrobkov,“ hovorí Juraj Králik, manažér komunikácie Philip Morris Slovakia. Novela totiž môže mnohých fajčiarov priviesť k návratu k lacnejšej, no zdraviu škodlivejšej alternatíve. Obsah tabaku je totiž v elektronických cigaretách polovičný oproti tým klasickým.

Nadšení nie sú ani potravinári. Práve bezdymové tabakové výrobky majú podľa nich veľký potenciál znižovať škodlivosť fajčenia. Vysoké zdanenie je preto skôr na škodu veci. „Je úlohou štátu, aby o týchto výrobkoch jasne a systematicky komunikoval a regulačne ich odlišoval od výrobkov, ktoré sú škodlivejšie,“ hovorí riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. Ich daňové zaťaženie by preto podľa nej malo rásť pomalšie ako sadzby na obyčajné cigarety.

Ministerstvo problém nevidí

Rezort financií má však na vec iný názor – bezdymové tabakové výrobky boli doteraz daňovo zaťažené len veľmi málo. Preto je zvýšenie tejto sadzby prirodzené a "zohľadňuje ich menšiu škodlivosť na zdravie spotrebiteľov v porovnaní s vplyvom cigariet, ktorá je deklarovaná tabakovými spoločnosťami“, dôvodí ministerstvo financií. A tiež pridáva, že zvýšenie spotrebnej dane nemalo v rokoch 2017 ani 2019 vplyv na objem predaných cigariet.

Podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovana Ďuranu však nie je jasné, prečo by sa súčasný rozdiel v sadzbách medzi cigaretami a ich menej škodlivou alternatívou mal zmenšovať. „Môže to zvýšiť riziká zdravotných dosahov na fajčiarov,“ hovorí Ďurana. Ide podľa neho len o krátkozraké riešenie, ako zvýšiť daňové výnosy štátu. V súčasnej situácii 10-miliardového deficitu verejnej správy je podľa neho tlak na nájdenie vhodných zdrojov ešte väčší. Cigarety sú totiž pri snahe maximalizovať daňové výnosy už dlhodobo prvou voľbou politikov. Inak to nie je ani teraz. „Všeobecne negatívny postoj k fajčeniu z cigariet robí ľahký terč,“ hovorí Ďurana. Naopak, posvietiť si na cukor alebo na nezdravé potraviny, alebo alkohol nie je na programe dňa. Pre denník Pravda to potvrdilo aj samotné ministerstvo financií s tým, že "zvyšovanie iných daní zatiaľ nechystá“.

Dôjde k cezhraničnej turistike?

Situácia sa však môže ľahko vymknúť z rúk. Stačí, aby sa sadzba zvýšila natoľko, že výlet kúsok za hranice vyjde fajčiarov lacnejšie. Výraznejšie sa to môže dotknúť najmä elektronických cigariet.

Ministerstvo financií sa bráni tým, že sadzby stúpajú aj v okolitých krajinách, vylúčiť však cezhraničnú turistiku úplne nevie. Stačí sa totiž pozrieť na plánované zdražovanie v roku 2023. Sadzba dane z bezdymových tabakových výrobkov na Slovensku sa má zvýšiť o ďalších takmer 42 percent. V rámci krajín V4 sa tak budú predávať najdrahšie, ibaže by tabakové výrobky medzitým nečakane výrazne zdraželi aj tam.

Či k tomu dôjde, bude jasnejšie po mesiacoch dopredaja balení so "starou“ sadzbou dane. Klasické cigarety bude možné dopredávať dva mesiace, tabak šesť mesiacov. Pri elektronických cigaretách by dopredaj trval tri mesiace. Ministerstvo súčasne navrhuje dopredaj cigár a cigariek až 22 mesiacov. Rovnaký mechanizmus bude platiť aj pri zvýšení sadzby v roku 2023.

Bruselské pravidlá v predstihu

Novela má preniesť do našej legislatívy eurosmernicu o všeobecnom systéme spotrebných daní. Ten zavádza aj nové typy daňových subjektov – schváleného odosielateľa a schváleného príjemcu. Upravuje sa tiež postup pri preprave tabakových výrobkov v daňovom voľnom obehu na podnikateľské účely. A to na základe zjednodušeného elektronického administratívneho dokumentu.

"Opatrenie zníži administratívnu záťaž podnikateľov aj Finančnej správy a systém tiež poskytne väčšiu transparentnosť pri preprave tabakových výrobkov, čím sa eliminujú prípadné podvody,“ uvádza odbor komunikácie ministerstva financií. K väčšej transparentnosti prispeje podľa neho aj nová úprava, keďže predbieha tú európsku. Brusel vyžaduje zavedenie nových povinností až od roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #cigarety