Samosprávne kraje prídu v tomto roku kvôli koronavírusu o 52 miliónov eur

Samosprávne kraje v dôsledku výpadku daňových príjmov prídu tento rok o 52 miliónov eur. V tlačovej správe to uviedol predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič. Vychádzal pri tom z oficiálnych údajov ministerstva financií. Banskobystrický a Prešovský kraj prídu podľa dát rezortu o viac ako sedem miliónov eur. Košický, Nitriansky a Žilinský kraj o viac ako šesť miliónov eur a Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj o viac ako päť miliónov. Podľa Viskupiča tak koronakríza ukazuje, že jedno-zdrojový model financovania samospráv bude potrebovať zmenu.

19.08.2020 12:25
debata

„V súčasnosti sú župy financované z podielu výberu dane z príjmu fyzických osôb, no jej výber sami nedokážu ovplyvniť. V kontexte reformy verejne správy navrhujeme zásadnú úpravu financovania krajov,“ uviedol Viskupič.

SK8 navrhuje zaviesť model financovania založený na rozpočtovom určení výnosu viacerých daní územným správnym celkom, ako je to napríklad v Českej republike. Zároveň presadzuje zvýšenie finančnej nezávislosti žúp zavedením vlastných zdrojov príjmov, vrátane kompetencie rozhodovať pri niektorých aj o ich sadzbe tak, ako je to pravidlom v prípade obcí a miest. Mohlo by ísť napríklad o daň z príjmov právnických osôb, daň z motorových vozidiel, environmentálnu daň a iné.

„Vítam, že nová vláda si dala za cieľ zvážiť zavedenie viaczložkového modelu financovania krajov, ktoré je súčasťou programového vyhlásenia vlády na obdobie rokov 2020 – 2024. Ako SK 8 budeme presadzovať, aby sa táto úprava zrealizovala v aktuálnom volebnom období, od čoho si sľubujeme, že budeme môcť lepšie plánovať výdavky v oblasti sociálnej starostlivosti, zdravotníctva, či kultúry,“ uviedol Viskupič.

Dodal, že v dôsledku koronakrízy sa samosprávne kraje musia okrem výpadku daňových príjmov vysporiadať aj s výpadkom vlastných príjmov a stratou z výberu cestovného v prímestskej autobusovej doprave. Župám navyše vznikli neočakávané výdavky spojené s nákupom respirátorov, rúšok, dezinfekčných prostriedkov alebo materiálnej pomoci pre karanténne centrá, ktoré mal zabezpečiť štát.

debata chyba