Slabé čerpanie eurofondov by sa nemalo zopakovať

Slovensko v oblasti čerpania eurofondov patrí k najhorším krajinám únie. V novom programovom období na roky 2021 až 2027 sa táto situácia nesmie zopakovať. Povedal to prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček po rokovaní s predstaviteľmi Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v Trenčíne. Počas nasledujúceho programového obdobia by mali pútať pozornosť najmä integrované územné investície. MIRRI SR chce takisto zjednodušiť proces čerpania eurofondov počas siedmich rokov, informoval o tom štátny tajomník ministerstva Vladimír Ledecký.

17.08.2020 13:23 , aktualizované: 15:38
debata (18)

Slovensko získa v nasledujúcich rokoch ešte väčšiu sumu peňazí z únie ako dosiaľ. „Snahou je, aby balíčky peňazí na integrované územné investície boli čo najväčšie, bolo ich čo najviac a aby pokrývali celú škálu kompetencií samospráv,“ povedal Ledecký.

Štátny tajomník ministerstva ešte nechce hovoriť o presne danej sume, ktorá by sa mala byť investovaná, pretože je vo fáze rokovania. „Chceme sa rozprávať o balíku minimálne 13 miliárd eur. To je naša predstava, ktorá nemusí byť naplnená, ale budeme sa o ňu uchádzať,“ hovorí Rybníček. Slovensko v rámci nového programového obdobia zo sedemročného rozpočtu dostane 18,6 miliardy eur. K tejto sume sa pridávajú nevyčerpané financie z minulého obdobia, fond obnovy a prípadné pôžičky. Celkovo tak krajina môže získať 45 miliárd eur.

„Našou snahou je, aby európske peniaze išli do regiónov, kde sa vytvárajú rady partnerstva, ktoré budú nielen rozhodovať o peniazoch, ale koniec koncov ich aj implementovať“, hovorí Ledecký. Očakáva však, že aj to prispeje k efektívnejšiemu využívaniu eurofondov ako doteraz. Po novom sa tak budú môcť čerpať tieto prostriedky až tri roky od skončenia programového obdobia a nie len dva roky, ako to bolo doteraz, informoval Rybníček. Spoluúčasť miest a obcí bude 15-percentná. „Predchádzajúce vlády sa hrubým spôsobom vykašľali na rozvoj Slovenska, mestský rozvoj a na systematické a zmysluplnejšie vyrovnávanie regionálnych rozdielov,“ hovorí Rybníček.

Ak sa bude rozhodovať o peniazoch spoločne, tak sa zabráni podľa Ledeckého, aby peniaze z únie neskončili na predražených lavičkách v parkoch či na verejných toaletách, ako sa to dialo v minulosti a bolo to kritizované. „Pokiaľ bude o tom rozhodovať rada partnerstva so zástupcami samospráv, vyšších územných celkov či neziskového sektora a ďalších organizácií, tak si ani nedovolia pomyslieť na takéto projekty, na aké si v minulosti ministerstvo trúflo,“ dodáva Ledecký.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #čerpanie eurofondov #mirri sr