Kupónová privatizácia investorom v Tatrách šťastie nepriniesla

Kupónová privatizácia nedá niektorým ľuďom stále spávať. Mnohí investovali, no buď o peniaze prišli, alebo sa k nim nevedia dostať.

27.07.2020 12:00
debata

„Veril som v úspech cestovného ruchu v Tatrách. S odstupom rokov som sa nemýlil a najväčšie slovenské hory sú vyhľadávanou turistickou destináciou,“ povedal čitateľ denníka Pravda, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. Redakcia ho však má k dispozícii.

Počas kupónovej privatizácie získal dvadsať akcií spoločnosti EUROCAMP FICC, akciová spoločnosť, Tatranská Lomnica. Dividendy však z nich nikdy nevidel. „Firma je vylúčená z obchodovania na burze a tak ich nemôžem ani predať,“ dodáva čitateľ. Potešilo by ho získanie aj pár stoviek eur. Aj pokus predať pred pár rokmi tieto akcie dopadol neúspešne.

V priebehu rokov EUROCAMP FICC, akciová spoločnosť, Tatranská Lomnica zmenila názov na Tatranská teplárenská. Denník Pravda sa firmu pokúsil osloviť. Lenže po zavolaní na zverejnené telefónne číslo sa ozvalo: "Volané číslo neexistuje.“ Spoločnosť nemá žiadnu webovú stránku ani emailový kontakt.

Na internete je verejne dostupná jej sedem rokov stará výročná správa. V tom čase mala podľa dodatkovej správy audítora jedna akcia hodnotu 33,1939 eura. Celkovo bolo vydaných 152¤981 kusov akcií. Celková hodnota tak bola 4¤619¤093,0159 eur. Podľa údajov z Finstat mala Tatranská teplárenská v roku 2014 stratu 3,1 milióna eur. Posledný slušný zisk firma zaznamenala v roku 2017, keď zarobila takmer 281-tisíc eur. Ďalšie dva roky skončila spoločnosť opäť v strate. Konkrétne v roku 2018 mínus 109 eur a v roku 2019 mínus 10¤128 eur.

Mimo burzy

„Z dôvodu nesplnenia informačných povinností boli vylúčené z obchodovania akcie Tatranskej teplárenskej,“ informovala ešte v roku 2017 Burza cenných papierov v Bratislave. Podľa zákona by preto mala spoločnosť vyhlásiť povinnú ponuku na prevzatie. Komplikovaný právnický termín má prosperujúce firmy donútiť kúpiť od drobných akcionárov ich podiely. V optimálnom prípade má byť možnosť na odkúpenie publikovaná v celoštátnych novinách. „Doteraz som žiadnu takú ponuku nezachytil. Zároveň vedenie spoločnosti mi neodpisuje na ponuku predať im akcie,“ dodal čitateľ. Ten sa roky nevie dostať k na prvý pohľad dobre investovaným peniazom. Zároveň bezradne sleduje, ako sa v priebehu pár rokov miliónová spoločnosť zmenila na bezcenný podnik.

Pokuta od regulátora

„Povinnú ponuku na prevzatie je povinný vyhlásiť emitent, ktorého cenné papiere boli vylúčené z obchodovania na trhu,“ povedala Martina Hofmannová, hovorkyňa Burzy cenných papierov v Bratislave. Túto povinnú ponuku schvaľuje Národná banka Slovenska, ktorá dohliada na to, aby si emitenti plnili zákonné povinnosti, dodáva. Práve na ňu by sa mal náš čitateľ obrátiť. Akcionári samotní totiž nemôžu podľa Hofmannovej vyhlásiť ponuku za emitenta. Okrem toho by Národná banka Slovenska mala voči emitentovi, ktorý si túto povinnosť nesplnil, začať konanie, upozornila Hofmannová. „Tým nie je dotknuté právo akcionárov domáhať sa svojich práv súdnou cestou,“ dodala.

Za nevyhlásenie povinnej ponuky na prevzatie spoločnosti dostala Tatranská teplárenská pokutu od regulátora finančného trhu. Naposledy sa tak stalo v roku 2019. Výška sankcie bola 10-tisíc eur. „Podľa finančných údajov emitenta Tatranská teplárenská v Registri účtovných závierok ministerstva financií je spoločnosť už dlhodobo v predlžení, jej majetok je menší ako záväzky, nedisponuje peňažnými prostriedkami na uskutočnenie povinnej ponuky a nemá ani iný majetok použiteľný na protiplnenie povinnej ponuky,“ povedal hovorca Národnej banky Slovenska Peter Majer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #kupónová privatizácia